Destinacije ::

U prostranoj kotlini, Skopskom polju, u jezgru čitavog Balkana, plodna i rodna, prošarana mnogim rečnim tokovima i okružena planinama nalazi se Skopska oblast, u čijem je srcu najveći, glavni, pa i najlepši grad čitave Makedonije, Skoplje. Skopska oblast nalazi se u zagrljaju planina Skopska Crna gora, Šar planina, Žeden i Suha Gora, dok se na njenom jugu nalaze Vodno i Jakupica.

Najveća makedonska reka Vardar

Kroz Skopsku oblast i sam grad Skoplje protiče najveća makedonska i jedna od većih reka čitavog Balkana, Vardar. Iako je njeno ime sa ovih područja mnogima poznato, budući da se pesma Od Vardara pa do Triglava, orila na mnogim radnim akcijama nekadašnje Jugoslavije, malo ko zna da je čitava Makedonija u vreme Kraljevine Jugoslavije nosila ime Vardarska banovina, budući da Makedoniji pripada 80% čitavog njenog toka, dok Grčkoj, gde se ova reka menja ima u Aksios i uliva u Egejsko more, pripada svega 20%.

Ukupna dužina Vardara je 388km, dok njen sliv pokriva površinu od 20.500km². Ova reka predstavlja pravo prirodno blago i poseduje nemerljive prirodne lepote, koje su, međutim, donekle ugrožene nebrigom stanovnika velikih gradova kroz koje prolazi. A prolazi kroz Polog, Dervensku klisuru, Skopsku klisuru, Taorsku klisuru, Velesku klisuru, kotlinu Tikveš i dr. Najveće pritoke Vardara su Crna Reka sa desne strane i Bregalnica sa leve strane, koje se u nju ulivaju u Tikveškoj kotlini.

Planina Vodno

Planina neobičnog vrha, bogata šumama divljeg kestena, brzera, lipa, hrasta i graba, omiljeno je mesto za odmor i relaksaciju kako Skopljana koji su na njoj izgradili svoje vikendice i mala utočišta od gradske vreve i buke, tako i onih koji tamo samo povremeno odlaze kako bi uživali u prelepoj prirodi i pogledu na sam grad koji se pod planinom Vodno prostire.

Vrh Krstovar (1056 mnv) i Milenijumski krst

Njen vrh, Krstovar, na 1.056 metara nadmorske visine, svrstava je u planinu srednje visine, a na njemu se nalazi povod zbog kog se mnogi odlučuju da je posete, 66 metara visok Milenijumski krst, postavljen 2008. godine.

Interesantno je da je još za vreme Turaka ovo mesto bilo poznato kao „mesto za krst“, budući da naziv Krstovar upravo to i znači, i da je još od tih vremena ovde stajao manji primerak ovog simbola pripadnosti hrišćanstvu. Do vrha je uspon moguć uspinjačom (žičarom) koja radi tokom cele godine i sa koje se, kao što se da pretpostaviti, pruža spektakularan pogled na okolinu i grad. Tu su i restoran, kao i prodavnica suvenira, a oko krsta se prostire uređen park.

Sa skopske strane na planini postoji nekoliko sela, od kojih su najpoznatija Dolno Vodno, koje je danas luksuzno naselje na planini i Gorno Nerezi gde se nalazi jedan od važnijih istorijsko-verskih spomenika u okolini Skoplja, Manastir i crkva Sv. Pantelejmona. Izgradio ju je Aleksije Angelus Komnin, potomak vizantijskog cara Aleksija I Komnina, 1164. godine, kao svoju zadužbinu. Freske u crkvi su retki i značajni primerci komninskog perioda u vizantijskoj umetnosti, naročito one koje veoma živopisno prikazuju Hristove patnje i život svetaca.

Vodopad Prskalo (15 metara)

Šetajući stazama i bogazama preko ove planine, posetioci će moći da uživaju u žuboru i prijatnom šuštanju mnogih voda jer na Vodnu ima brojnih izvora i potoka, pa čak i jedan manji vodopad, Prskalo, kod sela Dolna Sonja, koji, iako je visok samo 15 metara, odlično osvežava i hladi tokom vrelih letnjih meseci.

Jezero Matka i kanjon reke Treske

Na 15 km udaljenosti, severozapadno od Skoplja, u sastavu skopske oblasti nalazi se prekrasno jezero Matka, odnosno istoimeni kanjon donjeg toka reke Treske, koja takođe protiče kroz Skopsku oblast. Nad njim se nadvijaju visoke litice, delovi planina koje okružuju ovaj kanjon, koje dosežu i do 1.000 metara nadmorske visine.

Ovu oblast krase i uzbudljive pećine, sa zajednicama slepih miševa koji ih nastanjuju u velikom broju. Od 10 pećina koliko ih ima u kanjonu, najkraća je dugačka 20 metara, a najduža čak 193 metara, što se smatra jednom od najdužih u Evropi. Kanjon Matke odlikuju dve jame, koje se spuštaju u dubinu od 35 metara i pravi su izazov za alpiniste.

Poseta kanjonu Matke za mnoge će predstavljati uzbudljivu avanturu, bilo da uživaju u veličanstvenom okruženju, praćenom fantastičnim mirisom biljaka i njihovog zelenila i svežine, bilo da se nadaju da će videti neku od brojnih ptica koje nastanjuju ove krajeve. Pored toga, kanjon Matka je stanište brojnih i raznovrsnih biljaka i životinja, među kojima su neke jedinstvene u regionu Balkana, kao što je na primer 77 endemskih vrsta leptira.

Poseban doživljaj predstavlja vožnja brodićem kroz kanjon i prilika da se, uz malo sreće, spaze neke od divljih životinja koje su na ovim prostorima pronašle svoj dom, kao što su patke koje plivaju jezerom, divlji vepar, zec i druge.

Pored vožnje brodićem preko jezera, vožnja kajaka na reci Treski je, pored toga što je zanimljiv sport i prilika da se uživa u ovom kanjonu, a posetioci se mogu upustiti u lov, ribolov ili jednostavno plivanje.

Rezervat šuma Jasen

Rezervat šuma Jasen je proglašen nacionalnim parkom 1958. godine. Prostire se na oko 32.000 ha i delimično pripada skopskoj oblasti. Kanjon i jezero Matka deo su ovog rezervata, kao i jezero Sveta Petka, takođe sastavni deo Skopske oblasti.

Ivanje je deo rezervata u kome se nalaze lovišta za krupnu divljač, lovno-tehnički objekti i smeštajni kapaciteti. Rezervat Jasen spada u jedno od od pet VIP lovišta u svetu. Ovde, daleko od očiju javnosti i bez mnogo publiciteta odsedaju svetski lideri, predsednici država i vlada, diplomate, te oni koji vole lov, ekstremne sportove ili jednostavno uživanje u predivnom pripodnom ambijentu.

Ovaj prirodni rezervat karakteriše specifična flora i fauna, a ima i izvore, potoke i reke i posebne oblike reljefa i zemljišta. Za lovce i ljubitelje životinja, su posebno interesantne divokoze, divlje svinje, muflon, jelen, srna, vuk, lisica, medved, kao i ostala divljač koje na ovoj teritoriji ima u izobilju. Autohtona životinjska vrsta, divokoza, može se sresti i na najvišim delovima ovog božanstvenog nacionalnog parka.

Manastir Svetog Nikole Šišovskog

Ovaj interesantan monaški manastir nalazi se na vrhu stene iznad samog jezera Matka, što posetiocima omogućava da uživaju i dive se u spektakularnom pogledu na jezero i njegovo božanstveno okruženje. Prvi put se pominje tokom XVII veka, mada nije tačno poznato kada je izrađen.

Sačuvane freske iz ovog manastira specifične su po svojim prikazima, budući da izražavaju oplemenjene prikaze ljudske ružnoće. Monasi, veoma iskusni u crtanju i slikanju prikazuju glave svetaca skoro kao karikature, sa velikim nosevima, upalim obrazima i malim, nepoverljivim očima, ali su freske bogate u boji i jakim odrazima tamnih senki i bojažljivim odrazima svetla.

Manastir Svetog Andrije

Manastir Svetog Andrije sagradio je mlađi sin srpskog kralja Vukašina, i brat kraljevića Marka Andrijaš, koji je kao oblasni gospodar vladao ovde. I njegove freske odlikuje izuzetna istorijska i umetnička vrednost, budući da, između ostalog, predstavljaju pomak u rešavanju problema perspektive i položaja figura u ograničenom prostoru. Ove izvanredne freske raspoređene su u tri zone i oslikali su ih mitropolit Jovan i jeromonah Makarije.

Zanimljivo je to da je ovaj manastir prvobitno bio podignut visoko u klancu reke Treske, međutim, nakon podizanja brane i hidrocentrale na njoj, odnosno nakon podizanja nivoa jezera Matka, našao na samoj njegovoj obali.

Manastir Matka ili Manastir Svete Bogorodice

U blizini oba manastira – Svetog Andrije i Svetog Nikole Šišovskog se nalazi Manastir Matka, koji potiče iz XIV veka, a čije freske su naslikane tokom XV. Ovaj manastir je popularno izletište za stanovnike Skoplja. Konaci su sagrađeni 1886. godine, a 1998. je Matka ponovo oživeo i predstavlja monaško središte molitve, dok njime upravlja igumanija Perpetua.

Celina manastira Matka odnosno Svete Bogoridice obuhvata crkvu, zvonik, konake, vladičanski dvor i kuću u kojoj zive čuvari i staratelji o čistoci i urednosti, te česmu sa svežom izvorskom vodom.

7.000 godina stara skulptura – Makedonski Adam

Mala, više od 7.000 godina stara skulptura pronađena je na arheološkom lokalitetu u selu Govrlevo, delu skopske oblasti, koja je nastala u doba neolita i govori u prilog tome da je ovaj predeo bio ne samo naseljen u to doba, već da je ovde postojala i razvijena civilizacija. Adama je otkrio skopski arheolog, Miloš Bilbija, zapošljen u Skopskom gradskom muzeju i on je najstarija skulptura pronađena na teritoriji Makedonije, kao i jedna od najstarijih na svetu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Skopska oblast
Rent-A-Car - Skopska oblastIzleti/Ekskurzije - Skopska oblast

Gradovi