Destinacije ::

Makedonija možda jeste mala zemlja, istina je da ne treba mnogo vremena da bi se prešlo s jednog njenog kraja, na drugi. Ima nekoliko velikih gradova i na svako malo – granični prelaz. Pa ipak, ponekad se u malim stvarima kriju najveće vrednosti. Retko koja mlada bi svoj verenički prsten ili burmu nazvala sitnicom. Retko ko bi ostao pribran ako izgubi minijaturnu knjižicu, sa veoma malim brojem strana – pasoš. I samo najmudriji znaju da je najviše vremena potrebno čoveku da nauči da uživa u malim stvarima.

Tako stvar stoji i sa Makedonijom. Na koju god stranu da se uputite, istok, zapad, sever ili jug, dočekaće vas prelepe šumovite planine, brze reke, retke biljne i životinjske vrste, plodne, blagorodne ravnice, nasmejana lica dobroćudnih ljudi i bogati ostaci nekadašnjeg burnog života njenih krajeva.

Ni oblast Resen nije izuzetak. Smeštena na jugozapadu Makedonije, u okviru ravničarske Pelagonije, okružena bitoljskom i ohridskom oblašću, graniči se sa Grčkom i Albanijom. Njen administrativni centar i najveći grad je istoimeni, Resen. Smatra se da se blizu njega nalazi drevni ilirski grad Damastion, koji međutim, do danas još uvek nije pronađen.

Kratka istorija oblasti Resen

Tokom Rimskog carstva kroz ovu oblast je vodio veoma značajan trgovački put, Via Egnacija, prolazeći kroz grad Resen i obalom Prespanskog jezera, što je omogućilo razvoj i napredak čitave oblasti i uslovilo nastanak mnogih gradova i naselja, čijim se ostacima posetioci ove oblasti mogu diviti i usput učiti o istoriji, pa i može se reći o svom ličnom poreklu, budući da su ova nalazišta deo svetske kulturne baštine.

Tokom X veka, ova oblast je bila središte Bugarskog carstva kojim je vladao car Samuilo. Nakon čuvene bitke kod Ključa ili Kilidiona, čiji je krajnji rezultat bio njegov pad, 15.000 bugarskih vojnika biva oslepeljeno na jedno oko i puštenoi na slobodu. Smatra se da su se nastanili u jednom selu na obali Prespe. Vizantijci su ga nazvali Asamati – što bi u prevodu značilo naselje jednookih. Kasnije je ova oblast podelila sudbinu Balkanskog poluostrva i postala delom Otomanskog carstva.

Jezera oblasti Resen

Kruna ove oblasti je jedno od nekoliko veličanstvenih makedonskih jezera, božanstvena Prespa.

Prespansko jezero

Na nadmorskoj visini od oko 850 metara, okruženo planinskim vencima koji se prostiru između Albanije, Grčke i Makedonije, planinama Galičica i Baba, Prespansko jezero predstavlja izuzetno prirodno bogatstvo zahvaljujući velikom broju biljnih i životinjskih vrsta koje ga nastanjuju, uključujući i one koje bi jedino ovo mesto mogle nazivati domom, kao i njegovoj izvanrednoj lepoti.

Ovde su vrste kao što su Dalmatinski i Beli pelikan, kao i pigmejski kormoran pronašle jedno od poslednjih utočišta u Evropi. Jezero je veoma bogato i ribom; pastrmka, šaran, crvenoliki šaran, klen, mrena i druge vrste njegovi su stanovnici.

Može se reći da je jezero međunarodno, budući da se njegove vode prostiru i na teritoriji Grčke i Albanije. Njegova površina iznosi 294 km2, a najveća dubina jezera je 54m. Izuzetan ekološki značaj ovog jezera priznala je i međunarodna zajednica, uvrstivši ove vode na makedonskoj i albanskoj teritoriji u Ramsar konvenciju močvarnih područja od međunarodnog značaja.

Prespansko jezero je, podzemnim krečnjackim kanalima, povezano sa Ohridskim i smešteno na 150m višoj nadmorskoj visini, tako da vode iz jednog, lagano otiču u drugo jezero.

Ovo jezero zapravo sačinjavaju dva. Jedno se, Golemo ili Veliko jezero, čitavom svojom površinom nalazi u Makedoniji, dok se drugo, Malo, prostire u Grčkoj i Albaniji.

Postoji legenda o tome da je Marko Kraljević šetajući prespanskom obalom, poželeo da vidi i jezerce Mala Prespa. Kada se, onako snažan i krupan, kakvim ga predstavlja epska književnost, popeo na jedan kamen, ostavio je na njemu otisak. To parče stene i danas postoji, na granici sa Grčkom, nosi njegovo ime i privlači veliki broj turista. Ako je ova priča tačna, svaki od njih doći će do zaključka da je Markov broj cipela bio najmanje 90.

5 ostrva Prespanskog jezera

Ova dva jezera povezana su uzanim prelazom i jedina su jezera na čitavom Balkanu koja imaju, ukupno pet, ostrva. U sve tri države, ova ostrva nose imena Golem Grad, Mali Grad, Pirg, Agios Achillaeos i Vidrinec.

Ostrvo Golem Grad

Ostrvo Golem Grad je nenaseljeno, međutim, na njemu postoje brojni arheološki ostaci počev od razdoblja neolita, preko rimskog, antičkog, vizantijskog i otomanskog doba. Jedni od najznačajnijih su ostaci veličanstvenog dvorca i istorijski značajne crkve Svetog Ahilija, koju je Car Samuilo, za vreme svoje vladavine sagradio kao svoj mauzolej.

Manastir Sv. Đorđa u Kurbinovu (1191. godina)

U okolini ovog božanstvenog jezera postoje brojni drugi manastiri, izuzetne istorijske i umetničke vrednosti koji privlače pažnju posetioca. Među njima je najpopularniji Manastir Sv. Đorđa u Kurbinovu, iz 1191. godine, čije su freske velike istorijske i umetničke vrednosti, koje su izuzetno očuvane i predstavljaju vrhunac vizantijskog freskoslikarstva od neprocenjive vrednosti.

Tu su još i Crkva Sveti German iz XI veka, sa prelepim primerima freskoslikarstva, nedavno obnovljena crkva Svetog Nikole iz XV veka na kraju sela Pili, te crkva Bogorodice Porfirije na ostrvu Svetog Ahilija i crkva Svetog Atanasija.

Crvena paprika i jabuke su zaštitini znak resanske oblasti

Resenska oblast i Prespa su, uz crvenu papriku, koja se može smatrati zaštitnim znakom čitave zemlje, naročito poznata po proizvodnji jabuka, koja je i simbolički predstavlja. Jabuke iz ovog podneblja su izuzetno slatke i sočne.

Grnčarstvo je deo tradicionalne kulture stanovnika Prespanskog jezera

Takođe, grnčarstvo je deo tradicionalne kulture stanovnika Prespanskog jezera i još uvek je prisutno, naročito u resenskoj Keramičarskoj koloniji, koju svake godine, na leto posećuju mnoge renomirane grnčarske i keramičarske radionice širom sveta poznate.

Kupanje na Prespanskom jezeru

Gosti koji razmišljaju o poseti i obilasku veličanstvenog Prespanskog jezera mogu računati na njegovu toplu vodu, koja tokom leta dostiže temperaturu i od 24 ͦC, prekrasne peščane plaže, brojne pešačke i planinarske staze duž makadamskih puteva i šumskih staza kojima se stiže do malenih, uspavanih sela, istorijskih znamenitosti ili flore i faune ovog jedinstveno lepog područja.

Takođe, pored kupanja, sunčanja, posete znamenitim mestima i šetnje kroz sela u kojima se još uvek mogu naći tradicionalno građene kamene kuće, posetioci mogu uživati i u brojnim drugim aktivnostima kao što su vožnja i obilazak jezera ribarskim brodićima ili kajacima, sladeći se starim, ukusnim makedonskim jelima ili obilazeći jedan od tri Nacionalna parka u blizini jezera.

Autentično tradicionalno selo Brajčino

U blizini jezera, na obroncima planine Baba, koja je deo Nacionalnog parka Pelister, i na nadmorskoj visini od 100 metara, ugnjezdilo se seoce Brajčino, okruženo žuborom brojnih izvora, raskošnim šumama, visokim i često snežnim vrhovima i kraj koga se krajem leta mogu brati divlje jagode neverovatnog ukusa. Selo je poznato po svojoj autentičnosti, i uvršćeno je u svetsku kartu „ekološkog turizma“.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Resenska oblast
Rent-A-Car - Resenska oblastIzleti/Ekskurzije - Resenska oblast

Gradovi