Destinacije ::

Biljana platno beleše na Ohridskite izvori… Biljana, devojka po kojoj su neki od čuvenih izvora i dobili ime, nesumnjivo je bila lepo raspoložena dok je radila, što se vidi po načinu na koji se šalila sa vinarima koji su tuda prolazili. Barem delimično je svoje dobro raspoloženje i radost dugovala prelepom okruženju u kom je obavljala svoj posao.

Bistra voda, prekrasni zeleni pejzaži, raskošno kulturno nasleđe i dobrostojeći grad kraj jezera, uz Galičicu koja se nad jezerom nadvija u pozadini mora da su svojim pozitivnim uticajem ispunjavali i dušu ove mlade žene, a verovatno i onih koje je, zajedno sa ohridskim izvorima inspirisala da ovu pesmu i načine.

Nacionalni park Galičica

Pogled koji puca sa vrha planine Galičice, centralnog dela Nacionalnog parka Galičica, fotografije koje nastaju sa ovog položaja i sećanje na osećaj koji se neminovno javlja kada se pred vama prostiru dva najveća i najlepša jezera, ne samo Makedonije, već i mnogo šire, predstavlja neprocenjivu vrednost i uspomenu za koju se vredi boriti sa usponom na jedan od viših vrhova Galičice, Babu, odakle se istorvremeno mogu videti oba jezera.

Najviši vrh planine Galičica – Magaro (2.255 metara)

Najviši vrh planine Galičica je Magaro, nadmroske visine od 2.255 metara. Drugi vrhovi, Lako Signoj, Golem Vrv i dva mala jezera ispod vrha Magaro dopunjuju prirodni sklop mozaika nacionalnog parka Galičica, poznatog još i po zasluženom nazivu Botanička bašta Balkanske flore. Ova kraška planina spaja se sa Suvom planinom na teritoriji Albanije.

Park prirode Galičica, nacionalnim parkom proglašen je 1958. godine. Njime su obuhvaćeni i Ohridsko jezero, na nadmorskoj visini od 694 metara, i Prespansko, na nadmorskoj visini od 850 metara, kao i ostrvo Golem Grad na Prespi. Ukupna površina na kojoj se prostire neverovatna priroda parka obuhvata 22.750 hektara. Južna granica parka, zapravo je granica sa Albanijom.

Prelepa priroda je glavna karekteristika ohridske oblasti

Bogat biodiverzitet parka ima veliki nacionalni, evropski i globalni značaj. Neka od staništa bilo biljnih, bilo životinjskih vrsta veoma su retka, a obuhvataju preko 130 različitih šumskih oblasti tipičnih vrsta drveća i žbunja i drugog rastinja. Pojedine zaštićene životinjske i biljne vrste, naročito u močvarnim predelima parka, zastupljene su u većim populacijama nego bilo gde drugde, što je uslovilo veliki evropski interes za ovo područje.

U parku se nalazi preko 1.000 vrsta biljaka, od kojih su neke endemske relikvije. Jedanaest od njih živi na samoj planini. Ovde se mogu videti divlji kesten, grčka jela, divlji lešnik, vreva i hrast. Fauna je takođe bogata, na planini živi ris, pravi prirodni raritet, medved, srna, divlja svinja, lisica i vuk. Od ptica mogu se videti orlovi, jarebice i druge ptice.

Nacionalan Park Galičica je idealan za ljubitelje prirode i kulture

Dobro obeležene planinarske i pešačke staze u Nacionalnom Parku Galičica i bogato kulturno nasleđe okruženja predstavljaju užitak za ljubitelje prirode i kulture. Sva ova priroda, bujne šume i šareni pašnjaci, brdašca i dolinice i vrhovi često prekriveni snegom, naravno, na izvanredno čistom vazduhu, predstavljaju izuzetnu priliku za odmor, oporavak od svakodnevnih stresova i buđenje onog iskonskog zadovoljstva i osećaja za lepo koje čuči u svakom čoveku.

Samotska dupka (dugačka 279 metara)

Među posebne kuriozitete Nacionalnog parka Galičica spadaju pećine Volja, najduža od njih, Samotska dupka dugačka je 279 metara inalazi se u dolini Studino, a tu je i Naumova pestera.

Ohridsko jezero

Sa svih strana okruženo visokim planinama, Ohridsko jezero mnoge je očaralo svojom izvanrednom lepotom i raskošnim prizorima. Nisu retki ni oni koji se, iako im je teško da se za letnji odmor odluče za bilo gde, osim za more, kada jednom posete Ohrid, često njemu vraćaju. Dok su vrhovi Galičice pokriveni prvim snegom, dole u ravnici, na obali jezera, još ima ruža i jesenjeg cveća. Nezaboravan utisak ovo jezero ostavlja i zbog boje vode, koja se od izlaska do zalaska sunca stalno menja. Onda nije čudo što upravo Ohridsko jezero predstavlja ponos makedonskog turizma.

Ohridsko jezero je jedno od najdubljih jezera u Evropi (294 metara)

Ohrid spada u jedno od najdubljih jezera u Evropi. Na 5 km od obale, između ribarskih seoca Peštani i Trpejca, izmerena je njegova najveća dubina od čak 294 metara. Obala jezera dugačka je 96 km, od čega se 60 km nalazi u Makedoniji a 36 km u Albaniji. Bistrina jezerske vode je takođe nešto što iznenađuje, budući da je providna do dubine od čak 22 metara.

Ohridski izvori

Ohridsko jezero dobija vodu iz brojnih podvodnih izvora i izvora kod manastira Sv. Nauma, među kojima su najpoznatiji izvori Ostrovo i Biljana. No, čak 50% ukupne količine vode koja ga dopunjuje potiče iz susedne Prespe, čije se vode, usled veće nadmorske visine na kojoj se to jezero nalazi, prelivaju u Ohridsko.

Istorija ohridskog jezera

Obale Ohridskog jezera su bile naseljene od praistorijskog vremena. Najstarije arheološke naseobine datiraju iz perioda neolita, oko 6000 godina p.n.e. Samo na makedonskom delu sliva je otkriveno više od 170 arheoloških lokaliteta. Po svojim drevnim nekropolama, amfiteatrima, termama, arenama, vilama, svetinjama i vizantijskim bazilikama, Ohrid smatraju jednim od najdrevnijih gradova Balkana, živim svedočanstvom kulturnih nadmetanja civilizacija i znamenja njihovog večnog bivanja na ovim prostorima. Zahvaljujući svem tom impresivnom nasleđu, Ohridsko jezero i sam grad Ohrid, 1980. godine proglašeni su Svetskom kulturnom baštinom, pod zaštitom UNESCO.

Kupanje na Ohridskom jezeru

Jezero ima predivne peščane plaže, pogodno za kupanje pa ga zato nazivaju „Makedonsko more“. Prosečna temperatura vode iznosi 22˚ u julu, dok je u avgustu stepen više.

Manastir Sveti Naum

Okruženje čiji dragulj na kruni predstavlja manastir Sveti Naum odiše neprikosnovenom lepotom. Izgrađen na steni iznad jezera, okružen opčinjujućim zelenilom spokojno se ogleda u jezerskoj vodi i od njega je zaista teško odvojiti pogled, kada se posmatra sa vode. Od grada Ohrida udaljen je 29km i nalazi se u neposrednoj blizini makedonsko-albanske granice.

Prvobitni manastir Sv.Arhanđela Mihaila izgradio je na ovom mestu 900. godine, kao svoju zadužbinu slovenski prosvetitelj Naum Ohridski, učenik braće Ćirila i Metodija i savremenik i saradnik Klimenta Ohridskog. Naum je ovde 910. godine i sahranjen. Iznad grobnice nalazi se kompozicija koja prikazuje njegovu smrt.

Prvobitna crkva je srušena za vreme Turaka, da bi, između XVI i XVII veka bila izgrađena današnja crkva, dograđivana u četiri faze. Freske u naosu manastira Sv. Nauma slikane su 1806.godine. Posebnu umetničku vrednost ima ikonostas, rađen u plitkom vrlo stilizovanom duborezu, u stilu baroka. Nastao je 1711. godine istovremeno sa ikonama u njegovom glavnom redu ,koje su delo slikara Konstantina.

Crkva presvete Bogorodice Zahumske (Sveti Zaum)

Crkva presvete Bogorodice Zahumske (Sveti Zaum) se nalazi u blizini ribarskog sela Trpejca. Od Ohrida je udaljen 20 km. Crkva je izgrađena 1361 godine. Tokom 1898 godine manastir Zaum je porušen, da bi kasnije bio rekonstruisan.

Posetite neko od tradicionalnih sela ohridske regije

Oko Ohridskog jezera, širom nacionalnog parka Galičica posetioci mogu uživati i u seoskom turizmu, posećujući neko od tradicionalnih sela, od kojih se u mnogima kriju značajne crkve i manastiri i u kojima će sa njima izuzetno ljubazni i gostoljubivi meštani, uz čašicu rakije ili šoljicu kafe rado podeliti koju legendu ili predanje.

Tradicionalno selo Velestovo

Jedno od takvih sela je, Velestovo, na samo 6km od Ohrida. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1060 metara, na zapadnim padinama planine Galičica i iz njega se pruža veličanstven pogled ka Ohridskom jezeru. Iako ovo staro selo ima svega 50-ak stanovnika i nekoliko drvenih kuća, a možda i baš zato, dočaraće radoznalim posetiocima kako je arhitektura izgledala nekada, kao i priroda u vreme kada još nije bila narušena industrializacijom i modernim sadržajima. U druga živopisna sela ubrajaju se i Vevčani, na 14km od Ohrida, pomenuti Trpejci, Peštani i druga.

Jedrenje padobranom nad Ohridom

Tradicionalno se, krajem avgusta organizuje jedrenje padobranom nad Ohridom. Tokom ovog perioda, stručnjaci održavaju kurseve letenja paraglajderima. Letovi počinju sa planine Galičica, preko Ohridskog jezera, a prate ih obučeni spasioci u gliserima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ohridska oblast
Rent-A-Car - Ohridska oblastIzleti/Ekskurzije - Ohridska oblast

Gradovi