Destinacije ::

Kumanovska oblast na severnoj granici Makedonije deo je veće, severoistočne regije. Pirodne granice ove oblasti su planine Kozjak i German na severu, Osgovo i Skopska Crna Gora, koja je lokalno poznata i kao Karadak – na zapadu, dok je na istočnoj strani obuhvata oblast Krive Palanke i granica sa Bugarskom. Ove planine glavna su odlika i zanimljiva panorama ravnog i prostranog Kumanovskog polja.

Kumanovski kraj danas okuplja pet većih mesta: Kumanovo, Staro Nagoričane, Lipkovo, Orašac i Klečovce, sa površinom od 1212 kilometara kvadratnih. Za sve ljubitelje statističkih podataka, ovo je tek nešto ispod 5% ukupne teritorije Makedonije. Ovuda krivudaju Pehinja i Kumanovska reka, a kroz sam grad protiču Lipovka i Kojnarka.

U minulim vremenima, ovo područje bilo je raskrsnica važnih puteva koji su povezivali Jadran sa Egejskim i Crnim morem. Danas, od presudnog je značaja moravsko-vardarska dolina sa jednom od najstarijih železnica na ovim prostorima, kao i sa njom paralelni auto-put.

Selo Staro Nagoričane

Selo Staro Nagoričane jedno je od najzanimljivijih mesta ove regije i gotovo sve atrakcije nalaze se baš u blizini. Megalitska opservatorija, Memorijal Zebrnjak i Crkva Svetog Đorđa nalaze se u ataru ovog sela.

Kumanovo – Jedno od mesta najznačajnijih trenutaka srpske istorije XX veka

Samo ime grada Kumanovo i ove oblasti priziva u sećanje jedan od najznačajnijih trenutaka srpske istorije XX veka. Pobeda srpske vojske u kumanovskoj bici tokom I balkanskog rata označila je početak oslobođenja čitave jugoistočne Evrope od Turaka. U čast pobede, slave i časti poginulih vojnika, na brdu Zebrnjak podignuta je spomen-kosturnica, životno delo beogradskog arhitekte Momira Korunovića i najmonumentalniji vojni memorijal na Balkanu.

Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjak

Spomenik je podignut 1937. godine na samom bojnom poprištu, i u ovoj kosturnici i danas počivaju posmrtni ostaci 678 poginulih srpskih vojnika. Spomenik je osveštan na jubilej obeležavanja četvrt veka od kumanovske bitke. Poslednje decenije ostavile su spomenik zubu vremena, a 2012. godine vlada Republike Srbije uložila je 70 miliona dinara u restauraciju ovog spomenika.

Manastir Svetog Đorđa

Manastir Svetog Đorđa nalazi se na padinama Kozjaka, oko 13 kilometara od Kumanova. Zna se da je prvobitnu crkvu izgradio još vizantijski car Roman I Diogen, 1071. godine, a kralj Milutin Nemanjić obnovio ju je 1313. u čast svojih velikih pobeda nad Turcima. Smatra se da su rekonstrukciju manastirske crkve radili isti neimari koji su za Milutina gradili i Bogorodicu Ljevišku u Prizrenu.

Posebnu draž pružaju al fresco prestone ikone rađene direktno na malteru  što ovu crkvu sasvim izdvaja. Smatra se da su ovo najbolji radovi dvorskih umetnnika Mihajla i Evtihija, a gaje mnoge srodnosti sa ikonama Bogorodice Ljeviše i Gračanice. Crkva je izuzetno dobro očuvana i pokrivena kamenim pločama, a mesto je večnog počivališta i bugarskog cara Mihajla III Šišmana, poginulog u Bitka kod Velbužda.

Megalitska opservatorija na Kokinom brdu

O moćnoj i dugoj istoriji života na ovim prostorima svedoči i jedno zapanjujuće otkriće, koje je Makedoniju svrstalo u šačicu najznačajnijih zemalja, a samo zauzelo počasno, 4. mesto na listi svetskih starina. Megalitska opservatorija na Kokinom brdu, prema datiranjima i istraživanjima agencije NASA četvrta je najstarija takva građevina na svetu, svega tri mesta iza neverovatnog Stoun Hendža.

Ova opservatorija otkrivena je 2001. godine na Tatićevom kamenu, na putu od Kumanova ka Krivoj Palanci. Opservatorija je i zvanično nazvana Kokino, a astronomska merenja potvrdila su istovetnu strukturu monolita koje ima i “magični krug” u Engleskoj. Ovo neverovatno otkriće za sobom je povuklo brojna pitanja o nepoznatoj civilizaciji i njenim običajima. Ukoliko se među figuricama životinja i ljudi pronađu i naznake pisma, ova civilizacija mogla bi i zvanično postati najstarija na Balkanu, stara više od 3800 godina. Do tada, ovo ostaje najmlađi lokalitet UNESCO liste zaštićenog kulturnog dobra.

Kumanovska dolina

Sa 1100 metara nadmorske visine na kojoj se ovaj lokalitet nalazi, pruža se pogled na interesantnu, zatalasanu Kumanovsku dolinu i ukoliko bismo imali izuzetno dobar vid, mogli bismo videti 15-ak razbacanih sela, veliki i dominantan grad Kumanovo u samom centru, i nekoliko nevelikih jezera.

Lipkovsko jezero

Lipkovsko jezero napravljeno je podizanjem brane na Lipkovskoj reci 1958. godine. Udaljeno je oko 12 kilometara od Kumanova i 2 kilometra od seoca Lipkovo. Ovo neveliko jezero dugo je tek 1,8 kilometara, a izgrađeno je u svrhu bolje irigacije zemljišta i čestih suša. Desetak godina kasnije i oko pet kilometara nizvodno, tok ove reke ponovo je prekinut, kada je izgrađena i druga brana, sa drugim akumulacionim jezerom Glažnja.

Pored velikih vodenih tokova i veštačkih akumulacija, Kumanovski kraj krije i mnoge podzemne vode, termalne i mineralne izvore. Najpoznatiji je onaj u selu Proevce, ali manji izvori postoje i u Lipkovu, Strnovecu, Klečovcima i drugim manjim mestima.

Kumanovska banja ili Kisela voda

Kumanovska banja ili Kisela voda je mineralni spa centar u pomenutom selu Proevce. Blagotvorni uticaji vode prvi put su ustanovljeni pre gotovo 100 godina – oko 1920. godine. Mogućonosti za uživanje i istraživanje ove oblasti nižu se jedna za drugom, a ovde seoski turizam može da parira urbanom, gradskom jezgru Kumanova. Obe opcije su jedanko zanimljive i samo je pitanje šta više odgovara vašim potrebama i senzibilitetu.

Obavezno probajte neki od specijaliteta ovog dela Makedonije

Makedonska kuhinja nasevernije regije krije sve poslastice koje biste očekivali, u kombinaciji sa tradicionalnim, orijentalnim začinima, posebnim načinima pripreme i raznim ajvarima, zimnicama, sitnim kolačima i baklavama. Ako se u obzir uzme da je Skoplje udaljeno jedva 20 km, Kumanovska oblast lako postaje jedno od atraktivnijih mesta ne samo za izlete, već i veoma zanimljivo za turistička i poslovna okupljanja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kumanovska oblast
Rent-A-Car - Kumanovska oblastIzleti/Ekskurzije - Kumanovska oblast

Gradovi