Destinacije ::

Ljubitelji prirode, jezera, planina, a naročito starih običaja i kulture – znaju. Čim se neko mesto pročuje usled svoje lepote, neobičnosti i karaktera, čim meštani naviknu na dolazak novih, nepoznatih ljudi, čim na putevima, gradskim trgovima i planinskim stazama počnete da nailazite na poznanike ili poznanike svojih poznanika, mesto kome ste se toliko radovali i u vezi koga, možda pomalo osećali kao istraživač ili pustolov, kao da nekako gubi draž.

Istočna Makedonija predstavlja oazu netaknute prirode

Ukoliko čeznete za neistraženim predelima, ako želite da upoznate izvornu, netakntutu ili gotovo netaknutu prirodu, običaje i ukuse nekih krajeva, trebalo bi da posetite oblast Štip u Makedoniji. Čitava ova zemlja je, pa i ova, velika oblast, nedovljno istražena i posećena, i, iako je bogata prirodnim lepotama, vrednostima i čarima, verovatnoća da ćete prilikom obilaska iste naleteti na svog komšiju ili bivšu devojku prijatelja iz gimnazije, prilično je mala.

Štip je najveća oblast Makedonije, graniči se sa Bugarskom, na istoku, Srbijom na severu i Grčkom na jugu. Najveći grad i administrativni centar je istoimeni – Štip.

Najveće reke istočne makedonje

Kroz štipsku oblast protiče nekoliko velikih reka. Najveća od njih, i druga po veličini u čitavoj Makedoniji je reka Bregalnica, koji izvire blizu planinskog gradića Delčeva i uliva se u Egejsko more. Poznata je i po ključnoj bici Drugog balkanskog rata, koja se u blizini odigrala između Srba i Bugara 1913. godine. Kroz štipsku oblast osim Bregalnice, od većih reka protiče i Kriva reka, kao i reka Pčinja.

Dojransko jezero

Smešteno na samoj granici sa Grčkom, kojoj deo jezera i pripada, spada u jedno od ribom najbogatijih jezera u Evropi, sa, takođe, veoma bogatom i raznolikom vegetacijom. Po obliku je slično krugu, dugačko 9 km, a široko 7 km.

Kako je Dojransko jezero dobilo ime

Prema jednoj staroj legendi ime jezera je nastalo po makedonskoj devojci koja se zvala Dojrana. Zahvatala je vodu iz posebnih izvora koje je trebalo zatvoriti nakon upotrebe, što je ona, prekinuta vešću da joj se dragi vratio iz rata, zaboravila. Jezero Dojran je, dakle, prema legendi rezultat bezbrižne euforije. Možda je upravo zato toliko bogato, privlačno i lepo.

Ribolov na Dojranskom jezeru

Ribari koji love neke od mnogobrojnih i retkih vrsta, među kojima su najznačajnije kostreš, plaštica, šaran i druge, na Dojranu, nadaleko su poznati po tradicionalnom načinu zimskog ribolova, uz pomoć ptica, kormorana i drugih, koje leteći iznad jezera plaše ribu i teraju je prema korpama koje su prethodno postavili.

Kratka istorija Dojrana

Ovo jezero su ljudi naseljavali još od praistorije, dok ga prvi put pominje grčki istoričar Herodot u V veku p.n.e. kao mesto prebogato ribom, koje je naselilo drevno tračko – ilirsko pleme Paeone. Najstariji poznati naziv antičkog grada na ovom području je Taurian i kao takav je 395. godine pripao Rimskom carstvu, a kasnije Vizantijskom. Nakon njih, grad naseljavaju Sloveni, a zahvaljujući svom položaju i napretku imao je značajan udeo u istoriji i kulturi čitavog podneblja.

Planina Belasica

Planina Belasica se samo delimično nalazi na teritoriji Makedonije. Oblast Štip je deli sa Grčkom, u kojoj je njen najveći deo i sa Bugarskom. Svoje mesto je pronašla severoistočno od Dojranskog jezera.

Najviši vrhovi ove planine izvanredne lepote su Radomirov vrh, poznat i pod nazivom Kalabak, na čak 2029m nadmorske visine, koji se nalazi na bugarsko-grčkoj granici i Polje, na visini od 1888m, na samoj tromeđi. Od 2001. godine, na ovoj planini održava se manifestacija Balkan bez granica, za vreme koje se svakog avgusta, planinari i izletnici iz sve tri pogranične države penju na još jedan vrh na tromeđi – Tumba.

Upravo se na Belasici, tokom 1014. godine vodila presudna bitka za bugarsko carstvo, između vizantijskog cara Vasila II i bugarskog cara Samuila, koja je dovela do propasti bugarske države.

Vodopad Smolare

Najpoznatiji i po mnogima najlepši deo ove planine je najduži makedonski vodopad Smolare, čiji vodeni slap sa stene pada dužinom između 35 i 40 metara i predstavlja prizor koji se ne zaboravlja lako. Krajolik oko vodopada prepun je raskošne vegetacije i obiluje mahovinom, koja nikada ne menja svoju svežu, zelenu boju.

Legenda o poseti Kraljevića Marka vodopadu Smolare

U vezi ovog vodopada postoji i jedna zanimljiva legenda, o poseti Kraljevića Marka, koji je jašući na konju skočio sa vodopada i u steni kraj njega ostavio za sobom trag kopita. Taj otvor, stanovnici sela Smolare nazivaju “dira“.

Vodopad Kolešino

U blizini ovog i još bliže selu Kolešino, nalazi se još jedan vodopad izuzetne lepote i svežine, koji se takođe zove Kolešino. Tokom leta entuzijaste koji se prošetaju planinskim stazama i popnu na uzvišenje od 610 m nadmorske visine da bi ga videli, osvežiće hladan planinski vazduh i ledene kapljice čiste vode, dok će ih zimi zapanjiti njegova zadivljujuća zamrznuta lepota. Sačinjava ga reka Baba, a okružen je raskošnim drvećem i velikim stenama. Vodopad je visok 19 metara. U pogledu na njega može se uživati bilo sa mostića koji gleda direktno na vodopad, bilo sa jedne od klupa koje se nalaze sa strane.

Vodopad Gabrovo

U blizini, na 15km od grada Strumice postoji još jedan veoma posećen i u kraju omiljen vodopad, koji je ime dobio po slikovitom selu, bogate tradicije kraj koga se nalazi, Gabrovu. Na rastojanju od jednog kilometara niže se nekoliko vodopada visine između 4 i 8 metara, dok njihova voda snažno protiče među visokim stablima bukve.

Maleševske planine

U blizini se nalaze planine Smrduša, Maleševske planine, na kojima se nalazi najistočnija tačka Republike Makedonije, 1747 metara visok vrh Čengino Kale. Planina je bogata bujnim bovorim i hrastovim šumama i pašnjacima, a u podnožju su brojni voćnjaci, a nedaleko je i planina Plačkovica, koju preseca fascinantan kanjon Zrnovske reke, koja na ovoj planini i izvire.

Planina Kozjak

U ovoj makedonskoj oblasti, na njenom severu, ističe se još i planina Kozjak, koja delimično pripada i Srbiji, i na čijim se padinama, u kanjonu reke Pčinje nalazi čuveni srpski manastir Prohorpčinjski. Njen najviši vrh, pak, Peren, na 1326 m nadmorske visine, nalazi se u okvriu štipske oblasti. Zbog velike seče u prošlosti, i erozije tla koja je usledila nakon toga danas je veći deo planine ogoljen.

Osogovske planine

Kristalno čiste i bistre planinske reke i jezera, snežni i stenoviti vrhovi kao iz bajki, bogati pašljnjaci, divlje jagode, borvnice, menta, ruzmarin i retko lekovito bilje i cveće, bujne šume i njeni stanovnici čine raskošnu krunu čitave oblasti Štip i njene najdragocenije ekološke dragulje. O njenoj nenadmašnoj lepoti govori i samo njeno ime koje u prevodu sa starog germanskog jezika znači – božanstveno mesto.

Ljubitelji pešačenja i aktivnog, prirodnog života, kao i planinskog biciklizma uživaće u avanturi uspona do vrhova Osogovske planine, Ruena, na 2252 metara nadmorske visine i Carevog vrha na 2085 metara. Oni koji više preferiraju blagodeti nešto posećenijih turističkih centara sa raznim sadržajima, pored izvanredne prirode, obradovaće se centru Panikva na nadmorskoj visini od 1560 metara.

Tradicionalno građene kamene kuće dočaraće posetiocima neka davno prošla vremena i možda ih navesti da osete zahvalnost usled znatno poboljšanih uslova za život u kojim uživaju, dok se u blizini istog sela nalazi i istoimeno lovište iz koga počinje lov ili foto – safari.

Manastiri Svetog Joakima Osogovskog i Svetog Spasa

U centralnom delu ovih planina, zaštićeni od nekadašnjih osvajača nalaze se Manastir Sveti Spas i jedan od najlepših manastira na Balkanu, Manastir Svetog Joakima Osogovskog. Nalazi se usred gustih šuma, u mestu Babin Dol, do koga se stiže zanimljivim krivudavim putem. Ovaj manastir posvećen je prepodobnom Joakimu, koji je živeo za vreme XI veka, kada je i sagrađen. Prvi put se pominje kraja XII i početka XIII veka, a 1330. godine ga obnavlja srpski kralj Stefan Dečanski koji je boravio u manastiru pre čuvene bitke u Velbuždu – današnjem Ćustendilu.

U crkvi manastira se nalazi nekoliko vrednih fresaka, a kraj crkve postoji i izvor koji vernici smatraju lekovitim. Iako su i crkva i manastir pretrpeli posledice burne i hirovite istorije, danas je posetiocima, u okviru ovog kompleksa na raspolaganju više konaka za smeštaj gostiju, restoran sa 40 mesta, koji nudi dobar izbog jela i dobru uslugu, kao i sala za seminare.

Lokalitet Kuklice – makedonska Đavolja varoš

U blizini slikovitog grada Kratova, na severu oblasti Štip, u njegovom, veoma lepom prirodnom okruženju, nalazi se specifičan lokalitet Kuklice, koji predstavlja nesvakidašnji skup kamenih kula, koje meštani nazivaju “lutkama”, redak prirodni fenomen, za koji se procenjuje da je star nekoliko miliona godina.

Postoje mnoge legende i mitovi o njihovom nastanku, a najpoznatiji je onaj prema kom su kamene figure svatovi, koje je proklela ostavljena mlada i pretvorila ih u stene. Postoji 120 kamenih figura, jedna pored druge, a dosežu visinu i do 10 metara.

Manastir Lesnovo

Lesnovski manastir ili manastir Svetog Gavrila Lesnovskog nalazi se u istoimenom selu, takođe u blizini Kratova i predstavlja jedan od značajnijih manastira u Makedoniji, a svakako i u štipskoj oblasti, kao i jedan od najznačajnijih vizantijskih spomenika na čitavom Balkanu. Kao što je to često slučaj sa pravoslavnim manastirima, nalazi se na kraju zadivljujućeg, ali ne tako lakog planinskog puta.

Crkva svetog arhanđela Gavrila, u sklopu manastira, najveća je i najbolje očuvana zadužbina iz XIV veka. Sagrađen je na temelju starijeg zdanja iz XI veka. Na crkvenom saboru u Skoplju 1347. srpski car Dušan Silni je odredio Lesnovski manastir za sedište novoformirane zletovske episkopije, a 1381. godine je podaren kao posed manastiru Hilandar.

Izgrađen je u vizantijskom stilu, predstavlja jedno od najboljih umetničkih slikarskih ostvarenja i u potpunosti predstavlja dostignuća vizantijskog slikarstva sredine XIV veka. Freskama je oslikana celokupna unutrašnjost svetinje.

Makedonski Stounhendž

U blizini seoca Kokino i Staro Nagoričane, takođe na severu štipske oblasti, nalazi se značajno drevno arheološko nalazište, praistorijsko svetilište i megalitska observatorija. Ime je dobilo po selu Kokino, a otkrio ga je arheolog Jovica Stankovski. Kokino se nalazi na nadmorskoj visini od 1030 metara, na vrhu Tatićev Kamen, veoma je čudnog oblika i zauzima površinu prečnika od 100 metara. Zbog svog neobičnog izgleda, ovo nalazište nazivaju i makedonski Stounhendž.

Nalazište je staro više od 3800 godina, a najstariji predmeti potiču iz perioda gvozdenog doba, oko VII veka p.n.e. Otkriveno je da je nalazište i svetilište Kokino tokom čitavog drugog milenijuma pre nove ere korišćeno kao opservatorija, što potvrđuje visok nivo kulturnog razvitka i društvene organizacije stanovnika koji su ga koristili.

Banja Bansko

Sastavni deo ove oblasti je i banja Bansko ili selo Banica, na 12km udaljenosti od Strumice. Na ovom mestu i u njegovoj okolini se nalazi nekoliko znamenitosti kao što su Strumin grob, kameni spomenik koji navodno predstavlja grobnicu prelepe devojke Strume, po kojoj su grad i reka koja kroz njega protiče dobili ime.

Rimsko kupatilo

Tu je i Rimsko kupatilo, još jedna važna istorijska znamenitost ovog sela, zatim ostaci starog turskog kupatila, a delovi i jednog i drugog su prilično očuvani i još uvek u upotrebi. U blizini postoji izvor termalne vode, Parilo, čiji se mineralni izvori smatraju toplijim u Makedoniji.

Manastiri štipske oblasti

Ovoj oblasti, u blizini njenih slikovitih sela postoje i mnogi manastiri vredni pažnje, od kojih su neki manastir Sv. Ilije, iz XVI veka, manastir Svetih petnaest tiberiopolskih mučenika i drugi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Istočna Makedonija
Rent-A-Car - Istočna MakedonijaIzleti/Ekskurzije - Istočna Makedonija

Gradovi