Destinacije ::

Gostivarska oblast smeštena je na samom zapadu Republike Makedonije. Odlikuju je visoke planine koje su izuzetno pogodne za zimske sportove a, s tim u vezi, privlače i veliki broj turista svake godine. Sedište same oblasti i njen glavni grad je Gostivar.

Grad Gostivar

Gostivar je ujedno i sedište gornjeg dela oblasti Polog. Grad je prvi put spomenut u pojedinim spisima, kao mesto koje je bilo naseljeno još u dobra praistorije, a da su ga u ranom srednjem veku naselila slovenska plemena. Danas Gostivar ima u ponudi velike dragulje arhitekture i prirodne lepote koje svakako ne bi trebalo da zaobiđete.

Pološka kotlina

U okviru oblasti Gostivar od izuzetnog je značaja Pološka kotlina, ili Polog. Ova kotlina zauzima površinu od otprilike 400 km², a podeljena je na Gornji i Donji Polog. Prekrasna, netaknuta priroda koja odlikuje Pološku kotlinu zadivljuje čak i obične putnike namernike koji ovuda prolaze.

Šar planina

Oblast Gostivar poznata je po visokim i neustrašivim planinama koje kao da štite njena prirodna dobra. Jedan od ovih džinova je svakako i Šar planina, ili Šara. Lepotom svojih pašnjaka, svojim vrhovima i dolinama, i svojim šumama i rekama ne ostavlja ravnodušnim nikoga. Bujna vegetacija koja odlikuje Šar planinu obuhvata i biljke visine do 1.000 metara, a šume su čak i još više.

Šar planina se još diči i prekrasnim ledničkim jezerima. Čak 27 od 39 ledničkih jezera kojima raspolaže Šara nalaze se u Makedoniji. Najveće ledničko jezero na Šari je Bogovinsko jezero.

Sir i feta od izuzetnog kvaliteta koju meštani prave na Šar planini svakako su jedan od zaštitnih simbola ne samo ove planine, već i cele regije Gostivar.

Planina Bistra

Planina Bistra se često se ubraja među najlepše u Makedoniji. Karakterišu je mnogobrojni veoma visoki vrhovi, pa će ljubitelji aktivnog odmora i zimskih sportova naći ovde svoj kutak za odmor i zabavu.

Pašnjaci koji se prostiru svuda po padinama planine Bistre privlače zemljoradnike budući da su izuzetno plodne za pojedine vrste. Na padinama planine uglavnom su smeštena idilična i tradicionalna domaćinstva tj. veliki broj malih sela idealnih za obilazak i upoznavanje običaja i načina života meštana.

Selo Galičnik

Na Bistri se pored raznovrsne ponude aktivnosti i sportova, nudi i kulutrno-istorijski sadržaj u vidu manifestacije koja se održava u poznatom selu Galičnik, a zove se Galička svadba. Ova manifestacija ima za cilj da očuva makedonske običaja i rituale od zaborava.

Planina Bukovik

Bukovik je samo još jedna u nizu predivnih i prekrasnih planina u oblasti Gostivar. Nalazi se na jugu oblasti i upravo sa Bukovika se pruža izvanredan pogled na Gostivar, te stoga, ukoliko ste blizu ili ne znate šta pre da obiđete u Gostivaru, obavezno posetite ovu planinu.

Selo Vrutok – Izvor reke Vardar

Pored toga što je selo Vrutok poznato po svom jedinstvenom izgledu, u njemu se nalazi i izvor reke Vardarnajveće reke u Makedoniji. Izvor Vardara u ovom selu je toliko jak da ima oblik vrela.

Reka Vardar

Pored mnogobrojnih planina kojima obiluje Gostivar, mora se pomenuti i reka Vardar – možda i omiljena reka Makedonaca. Prelepi Vardar koji tako neustrašivo teče, okružen je ogromnim planinama i probija svoj put kroz ovu oblast svakako je veoma interesantan prizor koji ne treba propustiti.

Gradić Zdunje – Značajna turistička atrakcija za jednodnevni izlet

Maltene ne postoji turista koji obilazi Gostivar a da ne svrati putem namerno ili slučajno u Zdunje. Ovaj maleni gradić leži na svega tri kilometara od Gostivara te je stoga uglavnom značajna turistička atrakcija za jednodnevni izlet ili pešačenje. On obiluje preidvnom prirodom i izuzetno ukusnim specijalitetima koje domaći majstori kulinarstva ovde pripremaju.

Nacionalni Park Mavrovo

Na samo 26 kilometara od Gostivara, glavnog grada ove oblasti u Makedoniji, leži jedan od najlepših i najznačajnijih nacionalnih parkova – Nacionalni Park Mavrovo.

Bogata flora i fauna, obilje predivne, netaknute prirode, ski staze, šetalačke i biciklističke staze sve ovo možete naći u Mavrovu. Ovaj Nacionalni Park u potpunosti ispunjava sva očekivanja turista koji dolaze ovde na zasluženi odmor, baš kao i lokalnog stanovništva koje ga posećuje kako bi uživalo u čarobnoj prirodi i retkim biljnim i životinjskim vrstama, kao i svim aktivnostima vezanih za njih.

U okviru Nacionalnog parka obavezno vredi obići i Mavrovsko jezero, kao i ski staze kojima Nacionalni Park obiluje i koje privlače turiste sa svih strana u sve većem broju, iz godine u godinu.

Pećina Šarkova dupka

Šarkova dupka otkrivena je pre tri decenije, a otkrilo ju je lokalno stanovništvo Mavrova. Pećina nosi ime po hrabrom čoveku koji se usudio da uđe u ovu, na prvi izgled veoma zastrašujuću pećinu. Šarko je živeo veoma blizu pećine i bio je prvi čovek koji je uspeo da je „ukroti“ ušavši u nju. Pećina je danas uređena, bezbedna i otvorena za posetioce.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Gostivarska oblast
Rent-A-Car - Gostivarska oblastIzleti/Ekskurzije - Gostivarska oblast

Gradovi