Destinacije ::

Na jugu velike plodne makedonske ravnice Pelagonije, mala oblast oko drevnog grada Bitole, odnosno Bitolja, u sebi sadrži toliko čari i retkosti. Netaknuto prirodno bogatstvo, gorske oči i raznovrstan biljni i životinjski svet, zatim istorijsko kulturni biser očuvan još od drevnih antičkih vremena do danas, da iako mala, nudi obilje načina da se prošire vidici, nauče nove stvari i provede vreme u okruženju iskonske, očuvane prirode.

Nacionalni park Pelister

Na jugozapadu Makedonije, u okviru bitoljske oblasti prostire se impozantan nacionalni park Pelister. Zaštićenim dobrom proglašen je 1948. godine, prvi u Republici Makedoniji. Brojni vrhovi viši od 2.000 metara, gorska jezera, fascinantna netaknuta priroda i rane bitaka koje su se u njegovom okrilju vodile, prostiru se na površini od 12.500 hektara.

Najvećim delom, ovaj nacionalni park nalazi se na planini Baba, samo nekoliko kilomatara udaljenoj od administrativnog centra Bitoljske oblasti, grada Bitolja. Park je dobio ime po najvišem vrhu ove planine – Pelisteru, na čak 2.601 metar nadmorske visine. Deo je rodopskog planinskog sistema i ima karakteristike alpskih planina.

Prirodni fenomen – Kamene reke

Najinteresantniji i najneobičniji oblici u parku su takozvane kamene reke, koje predstavljaju padine koje ispunjava usitnjeno stenje i kamenje, različitog sastava i različite veličine, nagomilano jedno preko drugog. Ove reke stvarale su se dugim protokom vremena, počinjući svoj put sa najviših vrhova, padajući i kruneći se usled novih nanosa snega, pa potom njegovog topljenja. Kamenih reka ima najviše na severnoj strani iznad Crvenih stena i na lokalitetu po imenu Kopanki. Na nekim mestima ove reke dosežu dužinu od čak 3km.

U okviru nacionalnog parka, pored ove neobične formacije, postoji još dosta neobičnih i impresivnih oblika stenja i kamenja, koji dokazuju da je priroda svakako umetnik koga nikada ne treba potcenjivati. Pored kamenih, sa vrhova planina izviru čisti i naravno pitki brzi planinski potoci koji kasnije prerastaju u planinske reke. U njima žive retke, potočne pastrmke, međutim, ovde je pecanje strogo zabranjeno.

Prirodni fenomen – Gorske ili Pelisterske oči

Nacionalni park Pelister u svom sastavu ima još dva prirodna fenomena izvanredne lepote, Gorske ili Pelisterske oči. To su dva glacijalna jezera, Veliko i Malo, od kojih veliko leži na nadmorskoj visini od 2.218m i jedno je od najviših jezera Makedonije.

Bogata flora i fauna nacionalnog parka Pelister

Flora i fauna nacionalnog parka su veoma bogate i raznovrsne. Neke od biljnih vrsta su veoma retke, takoreći reliktne, kao što je jedna autohtona vrsta igličastog bora, molika, koja može da živi između 200 i 300 godina i uspeva na visini većoj od 2.500 metara. Što se tiče životinja, u okviru ovog nacionalnog parka živi preko 150 vrsta. Među njima su razne vrste insekata i leptira, sove i mnoge druge vste ptica, kornjače, lisice, vukovi, jeleni, divlje svinje, pa čak i medvedi.

Mogućnosti za bavljenjem sportskih aktivnosti su neograničene

Širom nacionalnog parka postoje brojne obeležene staze, međutim, posetiocima, zaljubljenicima u prirodu i planinarima se nikako ne preporučuje da se samostalno otisnu u poduhvat upoznavanja ovog, ljudima nažalost uglavnom neobičnog sveta. Pored šetnje, na raspolaganju su im i mnoge druge aktivnosti, kao što su skijanje, jahanje, biciklizam, kampovanje, alpinizam i druge.

Važan istorijski značaj Bitoljskog kraja u I svetskom ratu

Nacionalni park Pelister ima i važan istorijski značaj, budući da se su sa njegovih padina tokom Prvog svetskog rata ispaljivano na hiljade projektila dnevno na grad Bitolj i njegove stanovnike, tokom Solunskog fronta. Posetioci ovog spomen obeležja mogu razgledati obnovljene rovove, mostove i topovske položaje koji su probuđeni u znak sećanja na Bitku za Monastir – staro ime grada Bitolja, koja se vodila krajem 1916. i početkom 1917. godine između Centralnih i sila Atlante. Tokom ovih teških ratnih vremena, velike gubitke pretrpeli su svi učesnici, kako vojnici na obe strane, tako i civili.

Drevni grad – Herakleja linkestis

Na udaljenosti od 2.5km od grada Bitolja, nalazi se jedan deo neprocenjivog bogatstva Republike Makedonije i bitoljskog kraja. Drevni grad, antički grad, toliko očuvan da maštoviti posetioci mogu steći, makar mali uvid u to kako je izgledao život starih Grka ili Rimljana koji su ga nekada naseljavali.

Smatra se da je Herakleju osnovao Filip Makedonski, otac čuvenog osvajača Aleksandra Velikog, tokom IV veka p.n.e. nakon što je osvojio okolnu oblast Linkestis, danas poznatu pod imenom Bitolsko polje i priključio je svom makedonskom carstvu. Grad je nazvao po junaku iz grčke mitologije – Herkulu, čija ga je predivna statua ukrašavala.

Tokom helenističkog perioda ovaj grad je imao važnu vojno stratešku ulogu, budući da se nalazio na samoj granici tadašnjeg grčkog sveta. Godine 168. p.n.e. osvojili su je Rimljani, a od IV do VI veka Herakleja je bila episkopsko središte, dok je grad bio naseljen sve do XI veka.

Prva istraživanja grada obavljena su još pre Prvog svetskog rata i još tada je bilo jasno da je ovo nalazište od izuzetnog istorijsko – kulturnog značaj za čitav svet. Među pronađenim iskopinama ističu se predivne rimske terme (kupatila), episkopska crkva, velika trobrodna bazilika sa krstionicom, kovani novac, u koji spada i onaj sa likom Aleksandra Makedonskog, jevrejski hram, stubište i rimsko pozorište, svi sa impresivnim i nadaleko poznatim umetničkim prikazima na podnim mozaicima.

Inače, ovde se i dalje u dobrodržećem, starom rimskom teatru i danas izvode pozorišne predstave i letnji koncerti, što posetiocima omogućava izvanrednu priliku da se, bar na kratko osete kao da su građani starog Rima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bitoljska oblast
Rent-A-Car - Bitoljska oblastIzleti/Ekskurzije - Bitoljska oblast

Gradovi