Destinacije :: Oblast Struga ::

Vevčani apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Vevčani su autentično, živopisno selo okruženo netaknutom prirodom obronaka Jablanice. Ovo jedinstveno, tradicionalno mestašce udaljeno je svega 20-ak minuta vožnje od Struge i obala Ohridskog jezera. Veruje se da je ovo jedno od najstarijih makedonskih sela, sa pretpostavkom da postoji čak od kraja VI veka, a da je već početkom XVIII veka ovde bila stalna naseobina.

Najverovatnije su ga osnovali pripadnici Berzita, južnoslovenskog plemena čija je kultura zabeležena na ovim prostorima tokom velike seobe Slovena, a da su stanovnici Vevčana ovde i primili Hrišćanstvo. Starost, autentičan seoski atar i zaštiećena priroda ističu Vevčane kao pravu etnološku destinaciju. Samo selo kaskadno „silazi“ niz Jablanicu, pa se sa najviših tačaka  otvaraju zaista fantastični panoramski pejzaži, a vedar dan može vam doneti i poneki odbljesak Ohridskog jezera.

Ovo slikovito planinsko seoce nalazi se na preko 900 metara nadmorske visine, a lekovita planinska klima čini ga pogodnim za opšti oporavak i odmor. Danas ovde živi oko 2.500 stanovnika, što ga čini i jednim od najvećih sela u okruženju, sa sopstvenom upravom i sopstvenim smislom za razvoj turizma, pa se tako u Vevčanima nalazi i neobično veliki broj originalno zamišljenih etno pansiona i restorana koji privlače sve veću posetu.

Crkva Svetog Nikole

Takođe, u samom selu i njegovoj okolini postoji neverovatnih 19 manastira, crkava i kapela, a najupečatljivija i najstarija je Crkva Svetog Nikole, osveštana davne 1876. godine. Kameni temelji i podzidi ove crkve ponovo se obnavljaju, a njeno monumentalno pročelje i zvonik pravi su simboli ovog sela. Ataru Vevčana pripada i čuveni manastir Svetog Spasa, koji se nalazi na čak 1300 metara nadmorske visine.

Jezero Lokva

Očuvana prirodna okolina ovog sela ne krije samo crkvice i manastire, već i mnogobrojna lednička jezera i izvore. Na Jablanici, na preko 2.000 metara nadmorske visine nalazi se jezero Lokva, ali su prestižni epitet čuda Vevčana odneli njegovi fantastični izvori. Ovaj predivni, prirodni fenomen svojim mirom, lagodnošću i lepotom pravo je okrepljenje za duh i telo.

Moćni vodeni izvor koji pravi mnoge brzake, žubori preko kamenitog korita i sačinjava bazenčiće i jezerca kristalno bistre vode, odavno je daleko poznatiji od ovog malog sela. Premošćen mnogobrojnim drvenim mostićima, sa stepenicama pored rečica i brzaka, mnogim proplancima i šumovitim mestima gde se možete odmarati, piknikovati ili naprosto uživati, ovaj „izvor“ zapravo je put koji vrluda istočnim obroncima Jablanice, prolazeći kroz samo selo, pa se šetnji možete priključiti bilo gde.

Najveći od izvora nalazi se na ulazu u jednu od brojnih pećina koje „šaraju“ ovaj krajolik, dok se najpoznatiji zove „Jankov kamen“, sa kristalnom, ledenom vodom koja izvire na visini od 1200 metara – dok žive vode izvora Golina izviru na visini od preko 2.000 metara. Obilje vodenih tokova, planinska flora i fauna, legende i stare priče učinile su da Vevčani i njihovi izvori budu prepoznati kao spomenik prirode.

Vevčanski Karneval

Vevčani su dom i jednog sasvim autentičnog godišnjeg događaja, koji nosi duboki pečat vremena i smatra se da prevazilazi starinu drugih sličnih običaja: Vevčanski Karneval. Svake zime, o Svetom Vasiliju i pravoslavnoj Novoj godini – 13. i 14. januara, osneženim ulicama ovog sela „krstare“ reke ljudi. Sa razlogom nazvan jednim od najpoznatijih seoskih događaja na Balkanu, veruje se da ova tradicija postoji od kad postoji i samo selo – gotovo 1300 godina, što ga čini najstarijim kulturnim događajem u Makedoniji.

Vesela mešavina paganskih običaja, poklada i venecijanskog karnevala, sa povorkom maski, uličnih svirača, i drugih ‘’Vasiličara’’ – kako se u čast Vasilija Velikog zovu učesnici ovog neobičnog događaja. U međuvremenu, Vevčanski Karneval postao je međunarodno prepoznat karnevalski događaj, i od skora, možete dobiti i poseban pasoški pečat ove „karnevalske republike“. Tokom dva karnevalska dana, ovuda prodefiluju hiljade domaćih i stranih turista, zabavljača i ljudi pod maskama, a sve to je praćeno odličnom atmosferom, tradicionalnim makedonskim poslasticama, rakijama i vinima. Inače, među maskama omiljeni su razni đavoli, demoni, mitska stvorenja, ali i renesansni likovi Comedie dell’arte.

Vevčani su pravi raj za sve ljubitelje dobrog zalogaja

I za kraj, ako vam sam pomen makedonske kuhinje nije otvorio apetit, u ovom selu nećete naći picerije, pekare i brzu hranu. Svi restorani ovde temeljno su posvećeni autentičnoj kuhinji, specijalitetima koje vredi čekati, i poslasticama kojima nećete odoleti. Nekoliko domaćinstava, poput Kutmičevice, imaju i svoje vinograde i vrhunske vinarije, pa ovde možete probati i neke stare, autohtone sorte. Vevčani su kompletno iskustvo za sve ljubitelje starih, dobrih vremena, kada je svet bio jednostavniji, jer ako igde – ovde je trava možda zaista zelenija, voda ukusnija, a vazduh zdraviji i mirisniji.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vevčani
Rent-A-Car - VevčaniIzleti/Ekskurzije - Vevčani
Drugi gradovi Oblast Struga