Destinacije :: Štipska oblast ::

Strumica apartmani hoteli vile Makedonija 2017

Strumica je glavni poljoprivredni centar Makedonije, sa razvijenom prehrambenom i tekstilnom industrijom, domaćom i međunarodnom trgovinskom mrežom, i najveći je grad istočne Makedonije i štipske oblasti.

strumica1

Strumica se nekada zvala Astraion (Grad zvezda)

Pa ipak, za putnike radoznalce, biznismene koji prilikom svojih poslovnih poseta vole da nauče nešto o gradu čiji su gosti, geografe i školarce, avanturiste i ljubitelje zaljubljivanja u nove i neistražene gradove, važnija je činjenica da je nebo nad ovim gradom vazda bogato zvezdama i dovoljno često vedro da je, kako se smatra, grad upravo zbog toga u davna i pradavna vremena dobio ime Astraion (Grad zvezda).

strumica2

Kako je Strumica dobila ime

Nažalost, ime se nije dugo održalo, budući da su ga Rimljani promenili rešivši da svom vojnom komandiru Tiberiusu odaju čast time što su grad nazvali po njemu – Tiberiopolis, da bi, kada su kasnije, tokom VII veka, ovo područje naselili Sloveni grad dobio svoje sadašnje ime, isto kao i reka njime protiče, Strumica.

ime1

Zašto baš Strumica? Možda zato što je to bio staroslovenski prevod imena Astarion, a možda, kako mnogi veruju, u čast prelepoj mladoj ženi po imenu Struma s kojom u vezi, a naročito u vezi njene smrti postoji nekoliko legendi koje objašnjavaju zašto je grad baš po njoj nazvan.

strumica3

Kratka istorija Strumice

Nakon Rimljana i Slovena, Strumicom su nakratko vladali Vizantijci, nakon raspada rimskog carstva, da bi grad nasledila bugarska država, pod vođstvom njihovog kralja, Borisa. Godine 1334. gradom i okolnim područjem zavladao je srpski kralj Dušan Silni, da bi nakon pada njegovog carstva ovim krajolicima gospodario Uglješa, Vukašinov brat. Kraj srpske vladavine i početak viševekovnog gospodarenja Turaka usledio je 1383. godine.

istorija2

Strumica je danas moderan grad, sa prostranim trgovima i bulevarima, trgovinskim i poslovnim centrima, parkovima i šetalištima. Okružen je prelepom prirodom štipske oblasti i njene brojne dragulje, prilikom posete samom gradu ne bi valjalo zaobići.

istorija3

Planina Belasica

Nalazi se nedaleko od planine Belasica, na kojoj se tokom 1014. godine vodila presudna bitka za bugarsko carstvo, između vizantijskog cara Vasila II i bugarskog cara Samuila, koja je dovela do propasti bugarske države.

belasica2

Vodopad Smolare

Najpoznatiji i po mnogima najlepši deo ove planine je najduži makedonski vodopad Smolare, čiji vodeni slap sa stene pada dužinom između 35 i 40 metara i predstavlja prizor koji se ne zaboravlja lako. Krajolik oko vodopada prepun je raskošne vegetacije i obiluje mahovinom, koja nikada ne menja svoju svežu, zelenu boju.

smolare3

Vodopad Kolešino

U blizini ovog, nalazi se još jedan vodopad Kolešino, nazvan po istoimenom selu, čija lepota, svežina i osobitost okolnih pejzaža ostavljaju bez daha sve koji ga posete.

kolašino1 kolašino2

Vodopad Gabrovo

Najbliži Strumici je, međutim 15km udaljen vodopad Gabrovo, skup nekoliko njih koji se jedan u drugi ulivaju na rastojanju od 1km, čija voda na kraju protiče kroz poslednju kuću istoimenog, tradicionalnog i slikovitog sela.

gabrovo1 gabrovo2

Careva kula (Strumičko kale)

Ostaci srednjovekovne tvrđave izgrađene u XI i XII veku nalaze se na brdu koje se uzdiže nad Strumicom. Od ove, nekada moćne tvrđave nije mnogo ostalo. Preživela je samo jedna, Kula Pirg, mesto gde bi nekada stajao glavni vojni zapovednik tvrđave. Na nižem spratu mogu se videti ostaci tankera koji su služili za prikupljanje kišnice.

careva kula1

U blizini antene koja se nalazi na vrhu brda mogu se videti ostaci crkvice za koju se pretpostavlja da je bila posvećena Sv. Đorđu, kao i groblje iz perioda između XII i XIV veka. U gradskoj opštini Strumice, može se pronaći pamflet u kome je ova, nekada izuzetna tvrđava detaljno opisana.

careva kula2

Manastir Svetog Leontijusa(XI vek)

Najpoznatiji versko-istorijski spomenik u okolini Strumice je crkva Svetog Leontijusa, sagrađena tokom XI veka. Meštani je nazivaju i Vodočom, što u prevodu znači vađenje oka, prema legendi i u spomen 15.000 vojnika bugarskog cara Samuila, koji su nakon strašnog poraza u bici sa Vizantijcima platili za svoju slobodu ovu visoku cenu.

leo1

Danas je manastir mesto za smeštaj kaluđera, dok je manastir Svete Majke od Elejze manastir za kaluđerice. Freske u Crkvi svetog Leontijusa su očuvane, što je od izuzetnog značaja, kako one uveliko podsećaju na freske pronađene u crkvi Svete Sofije u Ohridu.

leo2

Crkva Svete Majke od Elejze (XI vek)

Crkva Svete Majke od Elejze nalazi se u blizini i takođe potiče iz XI veka. Međutim, za razliku od crkve Sv. Leontijusa, njena unutrašnjost je veoma oštećena za vreme I svetskog rata. Jednu zanimljivost u vezi ove crkve predstavlja to što je jednina potpuno očuvana kompozicija pod nazivom Silazak iz Pakla, jedina očuvana. Na njoj su prikazana dva đavola, što je u crkvama veoma redak motiv.

elejze

Džamija Orta

Džamija Orta, ili u prevodu Centralna džamija, kao što joj i samo ime kaže, smeštena je u samom jezgru grada. U njoj se mogu videti dobro očuvani ostaci stare sakralne arhitekture, kao i freske, slike i male skulpture izrađene od gline i belog mermera. Džamija i mesto na kome se nalazi su dobili ime po prethodnoj džamiji koja je na istovetnom mestu podignuta još u XVII veku, ali, zna se da je to nekada, pre džamija bilo kultno mesto, gde su pronađeni tragovi hrišćanskih objekata, od kojih je najstarije poreklom iz IV i početka V veka.

orta

Crkva Svetog Ćirila i Metodija

Ova velika crkva završena je oko 1912. godine. Nalazi se na istom mestu kao i crkva posvećena Sv. Dimitriju, iz XIV veka, koja je izgorela u požaru. Ono što je čini posebnom i jedinstvenom, je to što ih na istom mestu, zapravo ima dve. Druga, starija, smeštena je u podrumu i izgrađena u periodu između 1750 i 1760. godine – Crkva Svetih petnaest tiberiopolskih mučenika. Posvećena je hrišćanskim mučenicima koji su život izgubili za vreme progonstva od strane Rimljana.

kiril

Banja Bansko

Zapadno od grada, u blizini sela Banica, poznatog i kao banja Bansko, 12km udaljenog od Strumice je Strumin grob, kameni spomenik koji navodno predstavlja grobnicu prelepe devojke Strume, po kojoj su grad i reka dobili ime.

banja bansko

Rimsko kupatilo

Tu je i Rimsko kupatilo, još jedna važna istorijska znamenitost ovog mesta, zatim ostaci starog turskog kupatila, a delovi i jednog i drugog su prilično očuvani i još uvek u upotrebi. U blizini postoji izvor termalne vode, Parilo, čiji se mineralni izvori smatraju toplijim u Makedoniji.

rimsko kupatilo

Još neki od znamenitih objekata Strumice

Posetioci Strumice će možda uživati obilazeći još neke znamenitosti kao što su gradski muzej, srednjovekovni feudalni toranj iz vremena vladavine Turaka, ili još nekog od manastira u blizini grada, kao što su manastir Sv. Ilije, iz XVI veka, manastir Svetih petnaest tiberiopolskih mučenika i druge.

znameniti objekti

Manifestacije koje se održavaju u Strumici

Strumica je takođe poznata po svom, Strumičkom karnevalu, koji vuče korene iz paganske tradicije mesta. Posvećen mu je čak i spomenik – Dama sa maskom, koji se nalazi u centru grada, u blizini spomeniku Goce Delčeva, makedonskog revolucionara. Održava se svake godine, tokom prva tri dana nakon Dana Opraštanja, koji ujedno predstavljaju tri dana strogog posta uoči Uskrsa.

karneval

Lokacija na mapi

Smeštaji - Strumica
Rent-A-Car - StrumicaIzleti/Ekskurzije - Strumica

Drugi gradovi Štipska oblast