Destinacije :: Oblast Struga ::

Struga apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Struga je simpatičan grad na jugozapadu Makedonije, čiji prvi i najjači utisak kod svih koji ga posete – njegova arhitektura XVIII i XIX veka. Na samoj obali Ohrida, Strugu preseca Crni Drim na svom isteku iz jezera. Blagoslovena obalama “večnog” Ohrida, kristalnog Crnog Drima, ali i blizinom Jadrana, Struga je zaista jedinstven grad na Balkanskom poluostrvu. To je grad poezije, kulture, istorije i duge tradicije koji retko koga ostavlja ravnodušnim.

Mnogi pisci i stari putopisi opisuju Strugu kao izuzetno upečatljiv grad, sa razvijenom trgovinom, lepim trgovima, kao i raskošno ukrašenim fasadama kuća lokalnih bogatih građana. “Ne postoji mesto kao što je Struga”, uči nas stara poslovica.

Kratka istorija Struge

U davnoj prošlosti ime grada bilo je Enhalon, iz vremena kada ga je naseljvalo pleme ilirskih Desareta. Ovo potkrepljuju mnogi artefakti pronađeni u okolini grada. Zahvaljujući jedinstvenom geografskom položaju, oko grada su se otimale velike srednjovekovne carevine – Vizantija, Bugarska, Epirska, Srpska i Otomanska imperija. Sve ove carevine ostavile su tragove svojih kultura i tradicija, i one se sve ogledaju u multietničkoj, multkulturalnoj sredini, ali i tradicionalnoj gostoprimljivosti. Ono što je posebno kod Struge su stari oprobani specijaltieti sa receptima punim bajalica i tajnih začina.

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero sa svojim jedinstvenim prirodnim karakteristikama, jedno je od najlepših i najpopularnijih turističkih atrakacija Makedonije i čitave regije. Specifičnost ovog dela jezera gde se naalzi Struga, svakako čini bogati izvor Crnog Drima, te su plaže i šetališta ipak drugačiji nego bilo gde drugde, zbog čega su popularne i za ljude koje žive u samom gradu Ohridu, koji je udaljen svega 15-ak km.

Reka Crni Drim

Vodom bogati, kristalno čisti Crni Drim protiče kroz Strugu, i njegove obale čine jezgro gradića, veoma privlačne za mnoge kafiće i restorane, koji su posebno atraktivni u letnjim mesecima. Na gornjem toku reke, na oko 20 km od grada nalaze se i dva veštačka jezera, koja su postala centri rekreativnih aktivnosti i posebno su primamljiva za sve ljubitelje pecanja. Ipak, najlepiši deo reke upravo je njen izvor na jezeru i miran tok kroz srce grada. Sa šetalištima na obe svoje obale, kafićima i restoranima, neverovatan je prizor u večernjim časovima, kada ga obasjavaju lepa gradska svetla.

Gradske plaže Struge

Stružani svojoj reci duguju i izuzetno lepe plaže. Obalu jezera i sam izvor reke krase uređena kupališta sa plažnim barovima. Bilo da ste željni sunca i plivanja, ili drugih aktivnosti na jezeru – ovo su prava mesta za vas. Sa barovima i kafićima koji rade od ranog jutra pa do kasno u noć, ovde se možete opuštati uz jutarnju kafu i novine, kupati se u čistim vodama jezera, isploviti brodićima i barkama, jedriti. Najpopularnija mesta su svakako Ženska plaža, plaža Galeb, Plivalište, a tu su i manja kupališta plažnih barova potput Viagre i San Tropea.

Crkva Svetog Đorđa (1835. godina)

Izgrađena 1835. godine na temeljima starije crkve iz XVI veka, crkva Svetog Đorđa nalazi se u centru Struge. Unutrašnjost crkve krase freske s kraja XIX veka, ali je pravo bogatstvo ove crkve njena mala zbirka ikona. Među ikonama nalazi se vrlo vredna i poznata ikona Svetog Đorđa naslikana davne 1276. godine, a na poleđini ikone je napisana duža posveta u kojoj se pominje “Struga na Ohridu”. Usred zelenila svog dvorišta, ova crkva je jedan od simbola grada i čuvar duge tradicije.

Crkve Struškog okruga

U neposrednoj okolini grada nalazi se više lokaliteta i manastira koji ovu oblast čine regijom od posebnog kulturnog značaja. Bazlike u Radolištu i blizini sela Oktisi sa svojim ranohrišćanskim mozaicima izuzetne lepote, datiraju čak iz V veka, što ih čini najranijim svetilištima u ovom regionu.

Čak četiri interesantne crkve svakako zaslužuju pažnju kako svojim kulturnim vrednostima, tako i samim neverovatnim položajima, skrivene u pećinama ili na liticama. Ova specifična utočišta svoje posetioce nagrađuju i bogatim fresko-slikarstvom, kao i prirodnim lepotama. Ukoliko ste se zatekli negde u ovoj oblasti, nemojte propustiti da vidite neka od veličanstvenih čuda bogate istorije koja ove crkve reperzentuju.

Prirodnjački muzej

Osnovan 1928. godine, u početku je bio dom privatne zbirke svog osnivača, Nikole Nezlobinskog. U drugoj polovini XX veka, istorijsko i arheološko odeljenje su otvoreni u okviru iste zgrade, pa je ovaj muzej postao dom raznovrsnim artefaktima pronađenim na različitim mestima u gradu i njegovoj okolini.

U arheološkoj kolekciji nalaze se predmeti koji datiraju iz praistorije, antike i srednjeg veka. Najbrojni su predmeti iz neolitskog perioda koji potvrđuju starost ove naseobine na Ohridskom jezeru. Ovde možete videti i stalnu umetničku postavku “Struga u prošlosti”, koju čine, većinom, radovi Vangela Kodžomana.

Most poezije

Najčuveniji most Stuge svojom lepotom zaslužio je da postane centralno mesto nadaleko čuvenih Stuških večeri poezije. U večernjim časovima stihove sa ovog mosta već šest decenija govore laureati ovog prestižnog književnog nadmetanja. Most sa koga je svoju poeziju reci čitao i čuveni Pablo Neruda, dodaje romantičnoj atmosferi gradića. Bez svojih lepih mostova, grad na obalama Crnog Drima ne bi bio isti.

Manifestacije koje se održavaju u Strugi

Struga se ne naziva gradom poezije bez razloga. Jedan od najstarijih festivala poezije, odvija se svakog leta pod vedrim nebom, a među laureatima Struških večeri poezije, nalazi se i nobelovac Pablo Neruda. Svako posvećeno je kulturi kroz otvorenu letnju scenu, koja svake godine ima raznovrsne kulturne programe kao što su filmski i muzički festvali, ali i tradicionalne, etno igre.

Noćni život Struge

Ne toliko aktivan kao što je to noćni provod Ohrida, ipak ima ponešto za svačiji ukus. Šetališta na obali jezera i reke pored izuzetno lepih i romantičnih prizora, nude i obilje kafića i restorana, barova i pabova u kojima ćete naći raznovrsnu muziku, gostoljubive domaćine i dobro društvo, a za one koji žele pravi noćni provod tu su diskoteke Oaza, Biser i prava atrakcija na plaži – Tullamore Beach.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Struga
Rent-A-Car - StrugaIzleti/Ekskurzije - Struga
Drugi gradovi Oblast Struga