Destinacije :: Resenska oblast ::

Prespansko jezero apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Prelepo Prespansko jezero centralni je deo oblasti Resan, i pravo mesto za odmor, opuštanje i istraživanje istinskih ljubitelja netaknute prirode i avanturista koji ne prezaju od toga da uobičajene urbane sadržaje i komfor, makar nakratko, stave u drugi plan.

Jezero se prostire na površini od 294m2, njegova najveća dubina je 54m, a okruženo je planinama Baba, čiji vrhunac predstavlja Nacionalni park Pelister, planinom Galičica, na kojoj se nalazi još jedan božanstveni nacionalni park, a nedaleko od njega je i jezero – blizanac, čuveni i nadaleko poznati Ohrid.

Jezerske vode Prespana prostiru se i na teritoriji Grčke i Albanije, a njihov izuzetan ekološki značaj priznala je i međunarodna zajednica, uvrstivši ih, na makedonskoj i albanskoj teritoriji u Ramsar konvenciju močvarnih područja od međunarodnog značaja.

Prespansko jezero je, podzemnim krečnjackim kanalima, povezano sa Ohridskim i smešteno na 150m višoj nadmorskoj visini, tako da vode iz jednog, lagano otiču u drugo jezero.

Ovo jezero zapravo sačinjavaju dva. Jedno se, Golemo ili Veliko jezero, čitavom svojom površinom nalazi u Makedoniji, dok se drugo, Malo, prostire u Grčkoj i Albaniji.

Postoji legenda o tome da je Marko Kraljević šetajući prespanskom obalom, poželeo da vidi i jezerce Mala Prespa. Kada se, onako snažan i krupan, kakvim ga predstavlja epska književnost regiona, popeo na jedan kamen, ostavio je na njemu otisak. To parče stene i danas postoji, na granici sa Grčkom, nosi njegovo ime i privlači veliki broj turista. Ako je ova priča tačna, svaki od njih doći će do zaključka da je Markov broj cipela bio najmanje 90.

5 ostrva Prespanskog jezera

Ova dva jezera povezana su uzanim prelazom i jedina su jezera na čitavom Balkanu koja imaju, ukupno pet, ostrva. U sve tri države, ova ostrva nose imena Golem Grad, Mali Grad, Pirg, Agios Achillaeos i Vidrinec.

Ostrvo Golem Grad

Ostrvo Golem Grad je nenaseljeno, međutim, na njemu postoje brojni arheološki ostaci počev od razdoblja neolita, preko rimskog, antičkog, vizantijskog i otomanskog doba. Jedni od najznačajnijih su ostaci veličanstvenog dvorca i istorijski značajne crkve Svetog Ahilija, koju je Car Samuilo, za vreme svoje vladavine sagradio kao svoj mauzolej.

Manastir Sv. Đorđa u Kurbinovu (1191. godina)

U okolini ovog božanstvenog jezera postoje brojni drugi manastiri, izuzetne istorijske i umetničke vrednosti koji privlače pažnju posetioca. Među njima je najpopularniji Manastir Sv. Đorđa u Kurbinovu, iz 1191. godine, čije su freske velike istorijske i umetničke vrednosti, koje su izuzetno očuvane i predstavljaju vrhunac vizantijskog freskoslikarstva od neprocenjive vrednosti.

Tu su još i Crkva Sveti German iz XI veka, sa prelepim primerima freskoslikarstva, nedavno obnovljena crkva Svetog Nikole iz XV veka na kraju sela Pili, te crkva Bogorodice Porfirije na ostrvu Svetog Ahilija i crkva Svetog Atanasija.

Kupanje na Prespanskom jezeru

Posetioci koji razmišljaju o poseti i obilasku ovog veličanstvenog jezera mogu računati na njegovu toplu vodu, koja tokom leta dostiže temperaturu i do 24 ͦC. Prespansko jezero jedinstveno je po tome što je jedino na Balkanu sa prostranim peščanim plažama.

Plaža Slivnica

Ističu se prostrana plaža Slivnica, sa brojnim modernim kafićima i restoranima u kojima se gosti mogu osvežiti i okrepiti, te se zaista osećati kao da su na moru. U njenoj blizini smešteno je istoimeno mesto, sa crkvicom posvećenom Presvetoj Bogorodici, sa mnoštvom dobro očuvanih freski.

Plaža Pretor

Tu je još prelepa plaža Pretor, koja je ujedno i turistički centar u kome se nalazi kamp, vikendice i hoteli i plaža Dupeni, zavidne lepote i prostranstva. Pored sunčanja, kupanja i leškarenja na ovim plažama, posetioce će posebno oduševiti posmatranje pelikana i kormorana, koji se mogu videti kako kruže iznad vode.

Smeštaj na Prespanskom jezeru

Na zapadnoj strani jezera takođe se nalaze značajni smeštajni kapaciteti, kao što je autokamp Krani, a tu je i letnje odmaralište Oteševo, koje takođe posetiocima može da ponudi zavidne smeštajne kapacitete, kafiće restorane i dobar provod.

Carina je još jedno mesto sa bogatom ponudom smeštaja u, uglavnom novim zgradama. U ovom odmaralištu, posetiocima su, pored kafića i restorana na raspolaganju i sportske i rekreativne aktivnosti. Između Carine i Oteševa, nalazi se još jedan, moderno opremljen i savreme auto kamp.

Autentično tradicionalno selo Brajčino

U blizini jezera, na obroncima planine Baba, koja je deo Nacionalnog parka Pelister, i na nadmorskoj visini od 100 metara, ugnjezdilo se seoce Brajčino, okruženo žuborom brojnih izvora, raskošnim šumama, visokim i često snežnim vrhovima i kraj koga se krajem leta mogu brati divlje jagode neverovatnog ukusa.

Selo je poznato po svojoj autentičnosti, i uvršćeno je u svetsku kartu „ekološkog turizma“ i savršeno je mesto za smeštaj gostiju koji provode odmor na Prespanskom jezeru. Pored Brajčina, sela sličnih karakteristika i veoma privlačne, očuvane i originalne arhitekture su i Ljubojno i Dolno Dupeni.

Obavezno posetite i sela Podmoćani i Grnčari

Seoski turizam je zastupljen i u drugim seocima raštrkanim oko Prespe, iako ih je ponekad, naročito onima koji ovo jezero obilaze po prvi put, teško naći. Prvo selo na koje se nailazi kada se stiže sa istočne strane jezera je selo Podmoćani, gde se nalazi Etnološki muzej sa preko 3000 dragocenih predmeta. Nadomak njega, nalazi se selo Grnčari. Njegovi stanovnici ponose se malim manastirom posvećenom Sv. Iliji, izgrađenim još u XIII veku.

Ovde zasigurno nećete ostati gladni

U ovim ljupkim i slikovitim mestima ukusi domaćinske kuhinje koju je moguće isprobavati kako u tradicionalnim kafanama, tako i u modernijim restoranima, iznenadiće svačije čulo ukusa i zasigurno izazvati potrebu da se proba još neki specijalitet. Takođe, ljudi koji žive u regionu Prespe su, kao i samo jezero, pitomi i blagorodni. Žive tiho, čuvaju svoju tradiciju, ali su otvoreni za nove projekte i savremena događanja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Prespansko jezero
Rent-A-Car - Prespansko jezeroIzleti/Ekskurzije - Prespansko jezeroDrugi gradovi Resenska oblast