Destinacije :: Bitoljska oblast ::

Pelister apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Nacionalni park Pelister nalazi se na strmim obroncima planine Baba u jugozapadnoj Makedoniji. Uzdiže se iznad istočnih obala Prespanskog jezera koje leži u kotlini između Babe, Galičice, Petrina i Suve Gore. Čitav nacionalni park smešten je u zapadnom delu Pelagonijske ravnice i udaljen je od grada Bitolja samo 7 kilometara. Ovaj nacionalni park koji se prostire na površini od čak 12.500 hektara proglašen je nacionalnim parkom sredinom XX veka i prvo je i najstarije zaštićeno dobro u Makedoniji.

Kamene reke – Fascinantan prirodni fenomen

Nacionalni park Pelister odlikuje se bogatstvom planinskih vrhova impozantnih visina – čak više vrhova u ovom nacionalnom parku uzdižu se i do iznad 2.000 metara, a najviši vrh je svakako na planini Baba i to Pelister, visok čak 2601 metar. Ove vrhove međusobno razdvajaju duboke rečne doline koje stvaraju i vizuelni utisak impozantnosti ovih predela.

Od svih geomorfoloških oblika na Pelisteru kamene reke zaslužuju možda i najviše pažnje. Kamene reke protiču u samom podnožju Pelistera, a kako možete i da pretpostavite, ime su dobile po svom kamenom koritu koje je puno gromada i velikog kamenja. Ove reke su ponajviše zanimljive ljubiteljima raftinga i ostalih ekstremnih sportova na vodi zbog svojih brzaka.

Skijanje na Pelisteru

Zimska sezona ovde, zavisno od vremenskih uslova traje oko četiri meseca. Planinski centar raspolaže skijaškim stazama pogodnim i za takmičenja u slalomu i veleslalomu. Sa svojim reljefom i klimatskim uslovima ne zaostaje za poznatijim ski centrima kako u samoj Makedoniji, tako i okolini.

Dvosed žičara „Kopanki“ ima polaznu stanicu na nadmorskoj visini od 1.400 m, a gornja izlazna stanica je 1610 m nadmorske visine. Žičara ima dve brzine vožnje, pa je tokom zime njen kapacitet 900 skijaša na sat, a tokom leta kada se koristi za panoramske vožnje kapacitet je 450 osoba na sat. Ski-staza „Kopanki“ se proteže u dužini od 1400 m, spust počinje na nadmorskoj visini od 1800 m, a podnožje staze kod polazne stanice žičare je na 1400 m/nv.

Nešto niže, na 1200 m/nv, u sklopu dečijeg odmarališta se nalaze još tri ski lifta:

„Pionir“, ski lift tanjir sa polaznom tačkom na 1.270 metara i izlaznom tačkom na 1.380 metara;

Dva „Ciciban“ ski lifta (na konopac), na nadmorskoj visini na 1.200 metara.

Takođe, “Niže pole“ je još jedno skijalište u okviru Nacionalnog parka Pelister. Nalazi se zapadno od Bitolja, putem kroz mesta Dihovo i Niže pole.

Lednička jezera (Malo i Veliko jezero)

Kažu da je priroda bila darežljiva kada je podarila ovom nacionalom parku dva prelepa lednička jezera. Reč je o Malom i Velikom jezeru, koja, osim svoje nesvakidašnje lepote, predstavljaju i dom bogatoj i raznovrsnoj paleti mnogih endemskih vrsta biljaka i životinja. Od svih vrsta najviše pažnje svakako zaslužuje molika, vrsta igličastog bora koja može doživeti i duboku starost od čak 200 do 300 godina.

Flora i fauna u Nacionalnom parku Pelistar

Nacionalni park Pelistar dom je veoma raznovrsnih biljaka i životinja. U čitavom parku raste nešto malo ispod 30% ukupnog broja drvenastih biljaka u čitavoj Makedoniji, a ima ih čak 88 vrsta upravo u ovom parku. Što se zeljastih biljaka tiče, Nacionalni park Pelistar udomljava dve endemske vrste zeljastih biljaka koje rastu isključivo ovde. Osim ove dve endemske vrste, raste i još 21 vrsta ostalih zeljastih biljaka. Takođe, veliki broj vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara našli su svoj dom baš u ovom Nacionalnom parku, a posebnu pažnju uživaju i pelisterska endemska potočna pastrmka, kao i pelagonijska potočna pastrmka.

Kulturno-istorijska vrednost Pelistera

Osim neosporne prirodne atrakcije kakav ovaj Nacionalni park jeste i neizmerne lepote kojom se odlikuje, Pelister poseduje i veliku istorijsko-kulturnu vrednost koja datira još iz Prvog svetskog rata. Svi posetioci nacionalnog parka mogu da slušaju predavanje o Pelisteru i njegovom izvanrednom značaju u bitkama tokom Velikog rata.

Ukoliko volite aktivan odmor i volite da učite, obilazite i saznajete nove stvari na odmoru – Nacionalni park Pelistar će ovim edukativnim aktivnostima zadovoljiti vašu potrebu za aktivnim odmorom i utoliti žeđ za istorijskom pozadinom čitavog ovog parka.

Tradicionalno selo Brajčino

Selo Brajčino smešteno je u podnožju planine Baba, na samo 6 kilometara od Prespanskog jezera. Nalazi se na samom obodu Nacionalnog oarka Pelister i predstavlja okosnicu eko-turizma čitavog ovog regiona. U ovom selu očuvana su tradicionalna obeležja makedonskog seoskog naroda.

Ovo planinsko selo poznato je zbog svojih penušavih izvora i bujne vegetacije, kao i jabukama koje uspevaju iako je selo na nadmorskoj visini od čak 1.000 metara. Takođe, ovde jagode uzrevaju krajem leta, a voćarstvo je osnovna grana privrede. Selo broji svega 150 stanovnika i svega 100 kuća i odlikuje se autentičnom arhitekturom i neospornim gostoprimstvom domaćina koji uzgajaju i spremaju možda najukusniju hranu u čitavoj Makedoniji i koju bi zaista bilo prava šteta ne probati.

Prirodna staza sela Brajčino

Za one koji vole aktivnosti u prirodu selo Brajčino je idealan izbor. Prirodna staza kroz selo vodi ravno do ledničkog Velikog Jezera (Golemo ezero) koje je bitna turistička atrakcija. Staza dalje vodi i do Prespanskog jezera i pruža prizor na prirodne lepote parka koji oduzima dah i oduševljava sve više turista godišnje.

Međutim, ako ste mislili da se upustite u prelaženje ove staze znajte da će vam trebati između 5 i 7 časova da bi ste je prešli celu, i to uz pomoć planinskih vodiča. I, kako to obično kažu, sva lepota i leži u prelaženju tog dugog puta koji će vam pokazati široku paletu divljeg sveta i netaknute prirode, a ne u samom dolasku na cilj.

Pelister je idealan za ljubitelje prirode

Pelister je idealno mesto za one koji su zaljubljenici u prirodu i vole da istražuju svaki delić biljnog i životinjskog sveta. Budući da Pelister često predstavlja samo ustupno stajalište turista koji su krenuli ka grčkom primorju, smatra se da bi se više pažnje trebalo posvetiti njegovim prirodnim lepotama i raznovrsnim sadržajem koji nacionalni park nudi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Pelister
Rent-A-Car - PelisterIzleti/Ekskurzije - Pelister




Drugi gradovi Bitoljska oblast