Destinacije :: Ohridska oblast ::

Ohrid apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Ako bismo morali da izaberemo samo jedno mesto koje na Balkanu za života jednostavno moramo obići, onda bi se Ohridsko jezero i grad Ohrid sigurno našli u užem izboru. Grad Ohrid je stecište raskošne duhovne, istorijske i kulturne baštine, koji u malom predstavlja burnu i dugačku istoriju Balkana, pri tom pleneći svojom prirodnom i duhovnom lepotom i bogatom turističkom ponudom. Jezero za gradom ni malo ne zaostaje, bogatstvo sadržaja i plaža fascinira, a njegova živopisna priroda baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Grad Ohrid

Ohrid je zaista veličanstven grad, koji se s razlogom naziva duša Balkana. Ovaj grad na jugozapadu Makedonije takođe se smatra kolevkom slovenske pismenosti. Zbog svog kulturno-istorijskog značaja, kao i impresivne arhitekture mnogih gradskih zdanja različite namene, Ohrid je od 1979. godine postao deo UNESCO svetskog kulturnog nasleđa.

Legenda kaže da je u ovom gradu postojalo 365 crkava, po jedna za svaki dan u godini, zbog čega ga krasi i naziv Balkanski Jerusalim. Grad Ohrid nalazi se na severnoj strani Ohridskog jezera, na nadmorskoj visini od preko 700 metara.

Kratka istorija grada

Brojni arheološki ostaci u okolini i teritoriji grada pričaju priču o ljudima koji su to područje naseljavali duboko u praistoriji, čak 6000 godina p.n.e. U grobnicama ilirskih knezova kod sela Trebeništa, pronađeni su brojni predmeti zlatne maske, zlatne sandale i drugi koji govore o povezanosti ovih naroda za kulturu antičke Grčke.

Prvobitni naziv ovog naselja bio je Lihnidos, što znači Božanska svetlost, dok je jezero bilo poznato pod nazivom Lihnidsko jezero, što u prevodu znači “Belo jezero“. Smatra se da je Lihnidos bio glavno središte oblasti Desarterije za vreme Ilira, a zatim glavni grad provincije Novi Epir. Nakon što su stari Rimljani zavladali ovim prostorima, jedan od najvažnijih gradova na važnom trgovačkom putu Via Egnatia, bio je upravo ovaj grad.

Naziv Ohrid se prvi put spominje u protokolu Carigradskog sabora 879. godine. Smatra se da je grad ovo ime dobio na osnovu staroslovenskih reči „vo hrid“, budući da se stari Ohrid nalazio na brdu. Krajem IX veka Ohrid postaje centar širenja hrišćanstva i žarište slovenske pismenosti, zahvaljujući radu i zalaganju Klimenta, prvog slovenskog episkopa i Nauma, prvog slovenskog monaha najpoznatijih učenika braće Ćirila i Metodija iz Soluna, koji nakon progonstva stižu u Ohrid. Njihov rad se odvijao na crkvenom i književnom jeziku.

Jezgro Samuilovog Bugarskog carstva činila je Makedonija, a svoju tvrđavu je sagradio upravo u Ohridu, na temeljima ranijih rimskih i vizantijskih ruševina. Njegovu četrdesetogodišnju vladavinu obeležili su stalni sukobi sa Vizantijom. Od 1334. godine do kraja XIV veka Ohridom je vladao srpski car Dušan Silni, te njegovi naslednici i sledbenici. To je ujedno i period kada je u ovom, tada veoma razvijenom trgovačkom centru sagrađeno najviše crkava od kojih je najveći broj sačuvan do danas.

Turci su držali Ohrid od 1395. do 1912. godine, kada Ohrid počinje da izrasta u značajan ekonomski i kulturni centar. Takoreći čitav Ohrid, a pogotovo njegov stari deo, predstavlja grad-muzej, sa velikim brojem impozantnih zdanja, crkava, manastira i drugih građevina.

Tvrđava cara Samuila

Najbolje sačuvana srednjovekovna građevina u Makedoniji, sa koje se pruža fantastičan pogled na Ohridsko jezero i njegove niže predele, nalazi se na samom vrhu kamene hridi. Podignuta je krajem X i početkom XI veka, i predstavljala je ne samo odbrambeno zdanje, već čitavo naselje u čijem je centru bio Samuilov dvor.

Na istom mestu se ujedno nalazi i najstariji deo grada sa najvažnijim crkvenim građevinama. Ova tvrđava, poslednji put temeljno obnovljena 2003. godine, mnogo puta je bila rušena i dograđivana, a smatra se da ju je tokom IV veka p.n.e. prvi put sagradio Filip II Makedonski.

Crkva Svete Sofije

Poznata i kao Ohridska katedrala, ova prelepa crkva svakako spada među najimpresivnije građevine Ohrida, kao i jedinstveno arhitektonsko nasleđe vizantijskog regiona. Izgrađena je još u vreme Cara Samuila. Tokom XI veka, bazilika Sv. Sofije u Ohridu temeljno je obnovljena i tom prilikom ukrašena freskama koje se smatraju najboljim ostvarenjem vizantijskog slikarstva. Tokom vladavine Turaka, ova crkva je bila pretvorena u džamiju. Crkva Svete Sofije je, zahvaljujući svojoj izvanrednoj i nesvakidašnjoj akustici, zajedno sa svojom prijatnom baštom, mesto gde se tradicionalno, svake godine održava Ohridski letnji festival.

Manastir Svetog Klimenta od Svetog Pentelejmona na Plaosniku

Plaosnik, na staroslovenskom znači ravno mesto na brdu, i upravo se tu, u starom gradskom jezgru nalazi ova neobična crkva, poznata još i pod imenom „imaret“ zbog džamije kojoj je, za vreme Turaka tu bilo mesto. Ovu crkvu je 893. godine podigao sam Sveti Kliment, i posvetio je Svetom Pantelejmonu, lekaru iscelitelju.

Na istom mestu ovaj učenjak osnovao je i Slovenski Univerzitet i Ohridsku Literarnu školu odakle je poteklo više od 3500 obrazovanih učenika koji su proširili slovensku reč i nastavili njegovo delo. Kada je umro, Sveti Kliment je upravo u ovoj crkvi prvobitno bio sahranjen, 916. godine.

Crkva Svetog Klimenta

Crkva Svetog Klimenta poznata je i pod nazivom Crkva Svete Bogorodice Perivlepe izuzetna je, kako po svom kulturno-istorijskom značaju, tako i po tome što je izuzetno dobro očuvana. Nalazi se u blizini Gornje Kapije, i krase je freske vrhunske izrade. One čine poseban deo srednjovekovnog slikarstva budući da predstavljaju početak novog stila u vizantijskoj umetnosti, poznatog kao Renesansa Paleologa. Za njihovu izradu zaslužni su poznati i priznati umetnici Mihailo i Eutihije, a ove freske predstavljaju njihove rane radove.

Krajem XIII veka Crkvu Svetog Komenta sagradio ju je zet vizantijskog cara Andronika II Paleologa. Za vreme Turaka, crkva Svetog Pantelejmona, u kojoj su prvobitno bile pohranjene mošti Svetog Klimenta, zaštitnika grada, stradala je, te su prenešene upravo u ovu crkvu, koja od tada i nosi ime Crkva Svetog Klimenta.

Koloseum – antička sportska arena

Odmah ispod Samuilove tvrđave, posetioci Ohrida imaće izuzetnu priliku da posete naročito dobro očuvan koloseum, odnosno antičku sportsku arenu koju su, u zlatno doba njihove vladavine izgradili stari Rimljani. U njoj su se održavale krvave sportske igre između gladijatora i divljih zveri, na veliko oduševljenje građana. Na nekim sedištima mogu se videti urezana vremena, a istoričari smatraju da bi ta pojava odgovarala današnjim sezonskim kartama.

Ohridski biser

Retki su oni koji posete ovaj božanstveni grad, a da sa sobom ne ponesu, kao suvenir ili poklon dragoj osobi kakav nakit načinjen od čuvenih ohridskih bisera. Iako ovi biseri nisu sasvim prirodni, njihova izrada je veoma tajanstvena, a stari majstori svoje tajne nikome ne odaju. No, oni imaju i prirodnu komponentu, a to su nežne krljušti jedne vrste ribe, plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i u nekim delovima reke Crni Drim.

Staro gradsko jezgro

Šetnja starim gradskim jezgorom će, i sama po sebi predstavljati pravo uživanje i priliku za posetioce da se izgube u maštanjima i doživljajima nekih prohujalih vremena. Ulice su kaldrmisane i uske, a krase ih prelepe, uglavnom u belo okrečene zgrade sa tamnim, drvenim prozorima, koje su u osnovi uže, a na spratovima šire i nadnose se nad ulicu. Naravno, kao poznati turistički centar, pored brojnih znamenitosti, muzeja i manifestacija, Ohrid svojim turistima može da ponudi najrazličitije i mnogobrojne moderne sadržaje.

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero spada u jedno od najstarijih jezera na svetu, pored Bajkalskog jezera i Tanganijike, dok se istovremeno ubraja i u jedno od većih u Evropi, kao što su Ženevsko i Bodensko jezero. Sa svih strana okruženo visokim planinama, Ohridsko jezero mnoge je očaralo svojom izvanrednom lepotom i raskošnim prizorima. Takođe, ovo fenomenalno jezero izdvaja se po svojoj čistoći i bistrini, budući da je njegova voda providna sve do 22 metara dubine.

Plaže na Ohridskom jezeru

Ni plaže na Ohridskom jezeru ne zaostaju za njegovom lepotom. Ima ih mnogo, čiste su, uređene i urbane, i svako može pronaći neku koja odgovara njegovom ukusu. Među njima se ističu plaže Lagadin i Ljubanište, kraj istoimenih naselja, između grada Ohrida i manastira Sveti Naum.

Plaža Lagadin

Lagadin je, poput plaže kraj Trpejca, koju nazivaju ohridskim San Tropeom, Peštana i Svetog Stefana mirnijeg tipa, dok je Ljubanište uglavnom popularna kod mlađe populacije.

Plaža Orevče

U kampu Gradište postoji nekoliko različitih plaža, među kojima se ističe plaža Orevče, zahvaljujući prelepoj prirodi, opuštajućoj muzici i ugodnom ambijentu. Na plažama u okviru ovog kampa moguće je iznajmiti pedalina, voziti se bananom i uživati u drugim vodenim rekvizitima.

 

Plaža Cuba libre i druge prelepe plaže

Plaža Cuba libre posebno je popularna među mladima, a posetioci mogu posetiti još mnogo njih, duž čitavog jezera, kao što su plaže Kaneo, kraj crkve Jovan Kaneo, Golden beach, Potpeš, Inex, Slavija, Desaret, Kadmo, Nemo, Sileks, Bella Vista, Granit, Metropol i druge. Između svih plaža saobraćaju kombiji i mini busevi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ohrid
Rent-A-Car - OhridIzleti/Ekskurzije - OhridDrugi gradovi Ohridska oblast