Destinacije :: Gostivarska oblast ::

Mavrovo apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Mavrovo je naizgled sasvim običan gradić u Republici Makedoniji, ali ovo malo naseljeno mesto na severozapadu države je zapravo bitno turističko naselje koje je deo visokoplaninske turističke oblasti Mavrova. Smešteno je na visovima planine Bistre. Nekada se na severoistoku od ovog prekrasnog mesta protezala Mavrovska visoravan, ali je podizanjem brane pretvorena u Mavrovsko jezero. Ovo mesto odlikuje i oštra planinska klima koja pogoduje svima koji beže od neizdrživih vrućina u toku letnjih meseci na neko prijatnije mesto.

Nacionalni park Mavrovo

Mavrovo je proglašeno za Nacionalni park sredinom XX veka, a obuhvata najlepši deo zapadne Makedonije – planine Bistru i Korab, a pored njih i Šar planinu, Dešat kao i reku Radiku i Mavrovsko jezero sa još mnogobrojnim malim selima.

Reljef Nacionalnog Parka je prilično razuđen, a krasi ga čak 52 planinska vrha viših od 2 000 metara. Najviši planinski vrh u Makedoniji je Korab visine 2.764 metara nadmnorske visine i predstavlja izazov čak i najiskusnijim planinarima kao i izvesnu turističku atrakciju. Pogled sa Koraba je neprocenjiv i pruža izvanrednu priliku za panoramsko razgledanje grada, fotografisanje, ili jednostano uživanje u predivnom pogledu.

Mavrova Anova i ruta do Koraba (2.764 metara nadmnorske visine)

Samo sedište Nacionalnog parka nalazi se u Mavrovi Anovi, malenom selu koje se nalazi na obali Mavrovskog jezera. Ukoliko odlučite da posetite ovo selo, ne propustite rutu od Mavrova Anove do vrha Koraba. Put kroz šume i livade, prepun opojnih mirisa prirode i zelenila, traje najmanje pet sati intenzivnog hodanja.

Ski centar – Zare Lazareski

Zare Lazareski je ime prepoznatljivo među svim ljubiteljima snega i zimskih sportova. Ski staze, tri ski lifta i pravi raj za skijaše pruža Zare Lazareski – najpoznatiji ski centar u Makedoniji. Najviša tačka do koje stiže ski lift je 1860 metara.

Ski centar je ušuškan između vrhova Koraba te jaki vetrovi ne prave preveliki problem i retko se desi da je neophodno zatvoriti ski centar zbog nevremmena. Skijanje na padinama Bistre je jedna od omiljenih aktivnosti kako lokalnog stanovništva, tako i turista. U toku letnjih meseci veoma je prijatno šetati i planinariti ovim nacionalnim parkom. Pešačke ture ili vožnja bicikla su vam takođe dostupni, pa možete sami organizovati slobodno vreme i odabrati aktivnost koja vam najviše godi.

Flora Nacionalnog Parka Mavrovo

Ljubiteji biljaka upoznati su sa činjenicom da Nacionalni Park Mavrovo obiluje mnoštvom primeraka iz biljnog sveta. Čak 1.000 različitih biljnih vrsta našlo je svoj dom u okviru Nacionalnog Parka Mavrovo a od njih je čak 100 vrsta izuzetno retko i pripadaju endemskim biljkama.

Fauna Nacionalnog Parka Mavrovo

Mavrovo je mesto na koje dolaze i zaljubljenici u životinje i retke i ugrožene vrste. Mrki medved, zlatni orao i mnoge druge ugrožene jedinke našle su svoj dom upravo ovde. Ris, za koga se veruje da na zemlji postoji još svega oko pedesetak živih jedinki, takođe je kao svoje stanište odabrao upravo Mavrovo.

U okviru Nacionalnog Parka dozvoljeno vam je fotografisanje divljih životinja, a svi posetioci imaju mogućnost da učestvuju u nekima od akcija zaštite i konzervacije prirode. Ove akcije rade se kroz istraživanja i posmatranja životinja putem kamera koje se postave da snimaju životinje.

Mavrovsko jezero

Mavrovsko jezero je najveće veštačko jezero u Makedoniji. Dugačko je čak 12 km, a široko 3km. Ovo jezero najčešće posećuju ribolovci budući da obiluje divnom pastrmkom. Jezero u toku zime dobije izgled zaleđenog ogledala, budući da leži na 1220 metara nadmorske visine, a u toku leta je savršeni izbor za vožnju čamca.

Crkva Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole je mnogo više od sakralne građevine za Mavrovo, to je simbol čitavog Nacionalnog parka. Ova crkva sagrađena je sredinom XIX veka, a do pola je zaronjena u Mavrovsko jezero i nalazi na mnogim razglednicama.

Poluzaronjena crkva Svetog Nikole je sagrađena 1850. godine u sredini današnjeg jezera i bila je u odličnom stanju 103 godine, kada je dogovorena izgradnja brane i stvaranje jezera. Jezero je bilo potrebno zbog hidro elektrane koja je snabdevala električnom energijom ceo ovaj kraj. Nakon izgradnje brane, niži delovi sela su ostali potopljeni, kao i crkva Svetog Nikole.

Misterija je u tome što se crkva nakon izvesnog broja godina izdigla na površinu jezera, dok su ostali potopljeni objekti davno srušeni. Danas crkva Svetog Nikole izgleda maltene isto kao u vreme pre potapanja, tako da uopšte nije čudno što je i danas posećuju vernici kako bi se pomolili i zapalili sveću.

Klisura Radike

Reka Radika zauzima centralni tj. središnji deo samog Nacionalnog parka Mavrovo. Veličanstvena klisura ove prekrasne reke prizor je koji ne smete propustiti ukoliko dolazite na severozapad Makedonije.

Tradicionalno makedonsko selo Galičnik

Galičnik treba posetiti svako ko posećuje Mavrovo. Ovo autentično makedonsko seoce vratiće vas više desetina godina u prošlost kada svet još uvek nije vrveo od moderne tehnologije i vratiće vas pravim vrednostima života, a ponudiće vam i veoma ukusna gatronomska dostignućima kojima se diči.

Tradicionalna manifestacija – Galička svadba

Ova manifestacija se održava u selu Galičnik svake godine u julu mesecu. Čitava manifestacija posvećena je mladim ljdima koji stupaju u brak, a preduslov je da je bar jedno od mladenaca iz ovog mesta, kao i da su oboje Makedonci.

Narodne nošnje, živopisan ambijent, zanimljiva muzika, mnoštvo običaja i rituala nađu svoje mesto upravo ovog dana u ovom selu. Ovaj dan i manifestacija pod zaštitom su UNESCO-a. Teškoto, muški makedonski ples, neizbežan je deo svake od ovih proslava i manifestacija, a tradicionalno venčanje je odlična riznica običaja i kulture jednog naroda.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Mavrovo
Rent-A-Car - MavrovoIzleti/Ekskurzije - MavrovoDrugi gradovi Gostivarska oblast