Destinacije :: Kumanovska oblast ::

Kumanovo apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Kumanovo je treći po veličini grad u Makedoniji koji vas svakako neće ostaviti ravnodušnim. Isprepletane kulture, religije, tradicije, filozofije i života, dozvoliće vam da osetite čak i nekoliko milenijuma nagomilane civilizacije. Ne samo ulaskom u jedan od najboljih muzeja u Makedoniji, ili obilaskom neverovatnog lokaliteta Kokino, već i samim prolaskom Ukumat-sokakom. Stari zanati, ukusna hrana, ali i mogućnost da čujete mnogo legendi. Smeh i pesma ovde su stalni gosti, a grad čuvenog šereta i šaljivdžije Batke-Đorđija, ima da ponudi ponešto za svakoga.

Kumanovo se nalazi u severnom delu Makedonije, u blizini granice sa Srbijom – udaljeno je oko 70 kilometara od Vranja i svega pola sata vožnje od glavnog grada Makedonije, Skoplja. U ovom slikovitom gradu živi preko 62.000 stanovnika, i po gustini naseljenosti najveća je opština u Makedoniji. Nekada grad na putevima koji su povezivali Jadran sa Egejskim i Crnim morem, danas na raskrsnici dva najznačajnija pravca u zemlji – Koridora 8 i 10, Kumanovo je nepokoran grad revolucija i burne istorijske slike i politike, zbog čega danas predstavlja najveću multietničku zajednicu i pravi centar dijaloga kultura i tradicija.

Sam grad zauzima centralnu poziciju u Kumanovskom polju, pa njegove horizonte zatvaraju Karadak ili Skopska Crna Gora, Ruen i German. Kumanovo je grad okružen sa čak 110 manjih naseljenih mesta, koja zajedno sa gradom pružaju dom za oko 105 hiljada ljudi. O  pravom sudaru kultura slikovito svedoči već sama arhitektura grada. Javne zgrade, administrativni i drugi objekti scena su za obilje kulturnih događaja i manifestacija, a prema opisima Evlije Čelebije, ovaj grad je već 1660. godine imao oko 600 kuća, i „Džamija, koja se nalazi u trgovačkoj četvrti prekrasna je i ima svoju medreu, hamam i tržnicu, a i klima u gradu je blaga. Ovde se nalaze i mnogi vinogradi i veliki, veliki voćnjaci sa različitim plodovima.“ Kumanovo je postaje nahija i veliki administrativni centar početkom XVII veka, ali već XVIII vek dočekuje kao mala turska kasaba. Rezulatat bogate istorije su vredni spomenici kulture, i raznovrsna kulutrna baština razbacana okolinom grada. Tako se u okolini nalaze dva manja arheološka lokaliteta, Kostoperska karpa i Gradište kraj Pelinca, ali pravo epohalno otkriće o životu na ovim prostorima pronađeno je oko 30 km od grada – u neolitskom lokalitetu kod sela Dolno Nagoričane. Monolitska drevna opservatorija nazvana je Kokino, i predstavlja jedno od najvrednijih arheoloških nalazišta na svetu. NASA je ovu opservatoriju rangirala kao četvrtu po starosti i značaju u okviru liste od 15 opservatorija ovog tipa razbacanih po čitavom svetu. Tako su Abu Simbel u Egiptu, Stone Hedge u Britaniji i Angkor u Kambodži dobili Kokino kao novog pratioca. Ova neverovatna građevina datirana je u bronzano doba, oko 1800 godina pre nove ere. Podignuta je na vulkanskom brdu nastalom kamenjenjem lave, i neke od pukotina nastale erozijom korišćene su kao osnovne linije za praćenje kretanja sunca i meseca. Kamenovi su postavljeni tako da prate tačku izlaska sunca tokom kratkodnevnice, ravnodnevnice i dugodnevnice. Ovo izuzetno otkriće oživelo je ceo ovaj lokalitet, pa su odavde izneti vredni primeri keramike, figurica ljudi i životinja. Pronađu li se tragovi pisma, Kokino bi ispunilo sve kriterijume da proglasi najstariju civilizaciju na Balkanu.

Drugi, veoma važan spomenik nalazi se na Zebrnjaku. Ovo je spomen kosturnica podignuta junacima palim u Kumanovskoj bici, 1912. godine, tokom I balkanskog rata. Ova pobeda srpske vojske pod vođstvom vojvode Radomira Putnika nad Turcima označila je početak velikog oslobođenja od Osmanske imperije, i to ne samo Srbije i Makedonije, već i dobrog dela jugoistočne Evrope. Ovaj spomenik podignut je 1937. godine, po navršavanju četvrt veka od bitke, kada su veliki episkopi posvetili predivnu građevinu poznatog beoradskog arhitekte Momira Korunovića. U kosturnici su pohranjeni ostaci palih vojnika, a uz pomoć vlade Republike Srbije, spomenik je obnovljen 2012. godine.

Najvažniji spomenik pravoslavne kulture je Crkva Svetog Đorđa. Nalazi se u mestu Staro Nagoričane, i predstavlja jedan od najvažnijih spomenika vizantijske kulture na ovim prostorima. Originalno je podigao vizantijski car Roman I Diogen, a temelje obnovio srpski kralj Milutin Nemanjić 1313. godine. Ova manastirska crkva možda je i najznačajnija zbog svojih unutrašnjih karakteristika, jer je jedina srpska crkva oslikana životpisnom al fresco tehnikom, kada se ikone slikaju direktno na malter. U ovoj crkvi se i dalje čuva kripta bugarskog cara Mihajla III Šišmana, poginulog kod Velbužda, pa se razlozi za posetu nižu jedan za drugim.

Najstarija crkva u Kumanovu posvećena je Svetom Nikoli, a njena gradnja dovršena je oko 1860. godine, na mestu ranije crkve posvećene istom svecu u Varoš mahali. Ova monumentalna bazilika obgrljena je arkadama i fasadom koja krije izvanrednu unutrašnjost, u kojoj se nalaze i ikone iz XIII veka.

Druga veoma upečatljiva crkva u Kumanovu, zanimljive ružičaste fasade posvećena je Svetom Trojstvu i predstavlja lokalnu srpsku crkvu, pošto crkva Svetog Nikole pripada Bugarskoj pravoslavnoj crkvi. Uz pomoć srpskih vlasti, crkva je dovršena 1902. godine, prema nacrtima jednog ruskog arhitekte. Interesantno je da je sam ikonostas bio poklon kraljice Drage, i na njemu se nalaze mnogobrojni srpski sveci poput Svetog Save, pripadnika svetorodne loze Nemanjića i kneza Lazara.

Ipak, najstarija bogomolja u gradu je Tatar Sinan-begova džamija, ili naprosto Stara džamija. Izgrađena je 1532. godine, i po svoj prilici, ovo je džamija koja je zadivila Evliju Čelebiju na proputovanju ovim krajevima. Prvi put je rekonstruisana 1751. godine, da bi na svoju drugu obnovu čekala punih 250 godina, ali je od 2008. godine možete videti u punom sjaju.

Panoramu Kumanova krasi više džamija i crkava, ali i starih i novih delova grada, pa se možete prošetati Vekeškom, Varoškom ili Endek Mahalom, starim čaršijama koje će vas dočekati autentičnim duhom, izgledom i poslaticama. Veleška mahala je stara trgovačka ulica, koja još čuva ime trgovaca iz Velesa, koji su išli po okolnim selima i trgovali. Pored mahala, tu su i Opančarsko sokače, Nagorički i Proevski sokak, ali i čuvena Vranjska džada, koja, kao što joj ime govori, svoje putnike vodi ka Vranju.

Ovaj grad mnogih razlika dočekaće vas moderniji i razvijeniji nego ikada u svojoj istoriji, a uz malo volje, tu vam sasvim sigurno neće biti dosadno. Kada se ponovo vratite u grad sa neverovatnog putovanja kroz kulturu, istoriju i prirodu, Kumanovo će vas iznenaditi svojom trpezom, kafićima, restoranima, toplom dobrodošlicom i druželjubivošću. I broj manifestacija u Kumanovu raste iz godine u godinu, a ni noćni život nije onoliko loš koliko biste možda pomislili. Zabavu uvek možete potražiti i u Skoplju, odvesti se do Ohridskog jezera ili posetiti čudesnu visoravan Pelagoniju.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kumanovo
Rent-A-Car - KumanovoIzleti/Ekskurzije - KumanovoDrugi gradovi Kumanovska oblast