Destinacije :: Prilepska oblast ::

Kruševo apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Kruševo je “najviši“ grad u Republici Makedoniji, i nalazi se na 1350 metara nadmorske visine, udaljen 120 kilometara od Ohrida i 150 kilometara od Skoplja. Ovaj slikoviti, planinski gradić ima oko 5.000 stanovnika, i predivan pogled na Pelagonijsku ravnicu sa svoje planine Busava.

Kruševo je pravi muzej arhitekture

To je pravi muzej arhitekture, jer ćete u njemu pronaći i veoma stare građevine, ali i neke od najmodrenijih zgrada, reprezentativnih za makedonsku arhitekturu modernog doba.

Kruševo je savršeno za rekreaciju, psihofizički odmor i regeneraciju celog tela

Kruševo je tiho i pre svega zdravo mesto – savršeno za rekreaciju, psihofizički odmor i regeneraciju. Okruženo je gustim borovim šumama i rasprostrto na zatalasanim planinskim obroncima, pa je omiljeno mesto skijaša, planinara i paraglajdera, ali i starijih ljudi i svih onih koji uživaju u miru i tišini, sklonjeni od gužve i stresa tipičnog za velike urbane sredine.

Veštačko jezero Kruševo (Jezero Gumenja)

Jezero Kruševo ili kako ga meštani zovu Gumenja je omiljeno izletište Kruševljana i mesto odakle se grad snabdeva pijaćom vodom. Takođe ovo je omiljena destinacija i ribolovaca, zato što je jezero bogato raznim vrstama ribe. Ovo maleno jezero se nalazi u prelepom prirodnom ambijentu, tako da će Vam boravak na ovom bajkovitnom mestu ostati u posebnom sećanju.

Turbulentna istorija Kruševa

Kruševo deli bogatu i turbulentnu istoriju čitavog balkanskog prostora, a u zvaničnim dokumenitma se pominje u XV veku. Jedna od najinteresantnijih stranica istorije ovog gradića desila se 1903. godine, kada je za vreme Ilindenskog ustanka protiv turske vlasti ovde čitavih 10 dana postojala nezavisna Kruševska republika. Ovaj istroijski događaj slavi se kao nacionalni praznik Makedonije, a posvećeni su mu i spomenici u okolini grada.

Veliki spomenik Makedonijum

Veliki spomenik Makedonijum, koji dominira panoramom grada jedan je od najistaknutijih simbola i podignut je na Gumenju, najvišoj tački u gradu. Spomenik izražava makedonsku nezavisnost i državotvornost, borbu i stremljenje ka slobodi, a ovaj monumentalni spomenik je postao simbol Kruševa. Nalazi se u lepo uređenom memorijalnom parku sa fantastičnim pogledom na Kruševo.

Mečkin kamen – Spomenik posvećen Ilinskom ustanku

Drugi spomenik posvećen Ilinskom ustanku nalazi se nekoliko kilometara izvan grada, sakriven u gustoj šumi. Mečkin kamen je zapravo predstava ustanika sa kamenom. Ovo mesto je poznato po bitci koja se ovde odigrala 2. avgusta 1903. godine, za odbranu Kruševske republike u kojoj je herojski poginuo i vojvoda Pitu Guli, boreći se protiv daleko moćnijeg Bahtijar paše.

Muzej posvećen Ilindanskom ustanku

Ilindanskom ustanku i Kruševskoj republici posvećen je i muzej, osnovan na 50. godišnjicu od ovog istorijskog događaja. Muzej se nalazi u istorijskoj kući braće Tomalevski, gde je i proglašena republika Kruševo.

Ovde možete videti najznačajnija dokumenta o osnivanju grada i njegovom ustaničkom duhu, pripremama i samom ustanku protiv Turskog carstva. Tu su i stare fotografije učesnika i vođa ustanka, manifest, zatim tekstovi domaće i strane štampe o ustanku, kao i svedočanstva o velikim razaranjima koje je Kruševo pretrpelo u tom turbulentnom periodu.

Muzej Narodnooslobodilačke borbe

Takođe, na brdu Gumenju, u okviru kompleksa memorilanog centra nalazi se i Muzej Narodnooslobodilačke borbe, posvećen oslobodilačkim naporima tokom Drugog svetskog rata. Muzejska postvka prati tradicionalno slobodarski duh ovog naroda. O nacionalnom ponosu i značaju Ilindanskog ustanka govori i činjenica da se najglasovitija partizanska brigada na ovim prostorima zvala imenom vođe i heroja tog ustanka, Pitu Guli.

Ovde možete videti i razno oružje i predmete od upotrebne vrednosti, a muzej krasi veliki Mural na prednjem zidu koji nosi jednostavan naziv „Rat“, a naslikao ga je veliki umetnik i majstor Borko Lazeski. Poslednji muzej, Learnica, otovren je 2003. godine, u kući koja je bila tajna topionica i radionica oružja i municije, i koja je snabdevala Ilindanske ustanike neophodnim sredstvima. U ovom muzeju su izložene mašine koje pokazuju staru tehnologiju, ali i velika zbirka raznog oružja koje su ustanici koristili. Između ostalog, tu i lično oružje Nikole Kareva, predsednika Kruševske Republike.

Galerija Nikole Martinovskog

Za sve ljubitelje kulture i umetnosti, Kruševo krije još jedan dragulj. Galerija Nikole Martinovskog, jednog od najznačajnijih makedonskih slikara i vizuelnih umetnika XX veka nalazi se u njegovoj kući. Eksponati, platna, skice u radu i sve što je umetnik podario svom rodnom gradu nalazi se u kući koja je jedinstveni primer starogradske arhitekture XIX veka na ovim prostorima.

Pored umetničkih dela, ovde postoje i dve etnološke postavke. U jedinstvenom ambijentu možete videti kako je izgledala tipična soba s početka XX veka, a izložene možete videti i narodne nošnje, predmete od upotrebne vrednosti, kao i dekorativne prostirke i ćilime koji su plodovi ručnog rada.

Crkva Presvete Bogorodice (1867. godina)

Kruševo je nadaleko poznato sa svoje bogate i jedinstvene arhitekture, pa obilazak jednog ovakvog grada mora početi upravo od građevina. U samom centru nalaze se tri pravoslavne crkve od kojih je najstarija Crkva Presvete Bogorodice. Izgrađena je 1867. godine u delu grada koji se zove Mijak.

Ova jednostavna građevina sa svojim visokim zvonikom jedan je od reprezentativnih primera crkvene arhitekutre svog vremena. Unutrašnjošću crkve dominira monumentalni ikonostas izgrađen u XIX veku, od kada datiraju i sasvim očuvane freske, a najstarija je iz 1870, i nalazi se neposredno iznad vratnica.

Crkva Svetog Jovana (XIX vek)

Crkva Svetog Jovana izgrađena je krajem XIX veka, a njeni majstori bili su Nestor i Lazar Aleksijevski. Ova crkva je izuzetno interesantna zato što spaja tradicionalnu sakralnu arhitekturu sa nekim sekularnim karakteristikama tipičnim za arhitekturu Kruševa, pa je jedinstven spoj tradicije i podneblja.

Crkva Svetog Nikole (1905. godina)

Najmlađa, ali i najspektakularnija svakako je crkva Svetog Nikole, izgrađena 1905. godine. Ona se nalaz na mestu ranije crkve koja je spaljena nakon Ilindanskog ustanka. Nalazi se u centru grada, i odlikuje se tipičnom pravoslavnom arhitekturom, sa crvenim vodoravnim prugama i detaljima kao ukrasom fasade. Unutrašnjost takođe zavređuje svu pažnju, sa ikonostasom izgrađenim prema sećanju na onaj spaljeni, čiji je tvorac bio čuveni drvodelja Petre Filipovski Garkata.

Kruševo je i rodno mesto čuvenog pevača Tošeta Proeskog

Kruševo je čuveno po Ilindanskom ustanku, svojoj vrtoglavoj nadmorskoj visini, ali je verovatno najpoznatije kao rodno mesto Todora Tošeta Proeskog, jednog od najvoljenih makedonskih pevača pop muzike. On je poginuo u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. godine na autoputu E70 Zagreb – Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, koja se nalazi na oko 150 km jugoistočno od Zagreba.

Memorijalna kuća Tošeta Proeskog

Memorijalna kuća podignuta u čast ovog popularnog pevača i velike zvezde nalazi se na Gumenju iznad samog grada, u neposrednoj blizini Makedonijuma. Ovaj memorijalni centar ima stalnu postavku i govori o životu i delu ovog umetnika, pa se možete upustiti u jednu veoma dirljivu priču koja nije namenjena samo ljubiteljima njegove muzike.

 

Treba napomenuti i da je sama zagrada memorijalnog centra osvojila neverovatno prestižno prvo mesto i nagradu Svetskog festivala arhitekture. Memorijalni centar otvoren je 25. aprila 2011. godine i prostire se na površini od 870 metara, a sam spoj stakla i betona ima krstastu formu.

Kruševo je odlična lokacija za ljubitelje sporta

Zelena okolina grada, duboke četinarske šume i planinski obronci nude mnoštvo mogućnosti ukoliko ste ljubitelj sportova i rekreacije.

Ski centar Stanić

Kruševo je odlično mesto za odmor i obilazak u bilo koje doba godine, mada zima ipak prednjači. Pa kao volite skijanje i ski-bord, ski centar Stanić je vrhunska destinacija za vas. Ovaj fantastičan teren za zimske sportove sa lepo uređenim stazama i žičarama i neverovatnim vidikovcima ka svim pravcima – Pelagoniji, Pelisteru, Galičici, a na samom vrhu nalazi se i lep restoran gde možete uživati u toplim napicima na svežem palninskom vazduhu. Ništa manje atraktivan Stanić nije ni leti. Ovde je aktivno više paraglajding klubova, a postoje i obeležene pešačke staze različitih težina, koje vode do vrhova i lepih vidikovaca.

Manastir Svetog Preobraženja

Takođe, letnja polovina godine pruža mogućnost da obiđete i manastire na obronicima planine. Manastir Svetog Preobraženja nalazi se 8 km severozapadno od grada, u prelepom okruženju Busave. Gradnja manastira počela je 1984. godine, na temeljima stare pravoslavne bazilike.

Neposredno iznad manastira je 33 metra visoki krst, odakle se pruža veličanstven pogled na zaravan Pelagonije. A, kada iz Kruševa krenete ka Prilepu, rodnom mestu Kraljvića Marka, negde na pola puta, iz šume izranja Manastir Svetog Spasa. Podignut je dobrom voljom i sredstvima bogatih trgovaca iz Kruševa 1836. godine, a nalazi se u jednom od najlepših prirodnih okurženja. Sa šumovitim terenom, obiljem vode i vazduhom koji prosto opija, okolina ovog manastira postala je jedno od omiljenih izletišta Kruševljana.

Obavezno probajte neki od specijaliteta lokalne kuhinje

Kada se, umorni od skijanja ili obilaženja spomenika i fantastične prirode Kruševa, vratite u grad, sačekaće raznovrsna ponuda lokalnih kafana, barova i restorana, a nekoliko tradicionalnih restorana pružiće vam pravi doživljaj lokalne kuhinje. Kada ste se već zatekli u lepom Kruševu, ne propustite da probate i neka od fantastičnih makedonskih vina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kruševo
Rent-A-Car - KruševoIzleti/Ekskurzije - KruševoDrugi gradovi Prilepska oblast