Destinacije :: Istočna Makedonija ::

Kriva Palanka apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Jedan od najsevernijih gradova Republike Makedonije, Kriva Palanka nalazi se svega 14 kilometara od granice sa Bugarskom, dok je od prestonice Skoplja daleko oko 100 km. Ovaj lepi gradić smešten je u dolini koju okružuju obronci Osgovskih planina i jedan je od retkih gradova čije je osnivanje ostalo jasno zabeleženo. Naime, 1634. godine, za vreme vladavine sultana Murata IV, njegov vezir, Bajram Paša osnovao je ovaj grad pre svega kako bi zaštitio carske karavane na opasnom drumu prepunom hajduka, divljih plemena i naravno vukova.

Kratka istorija Krive Palanke

Ovaj važan pravac od Sofije ka Istanbulu i danas nosi veliki značaj, te grad i danas ima veoma veliki promet. Utvrda nasred druma ponela je ime Egri Dere, odnosno Kriva Reka, a pravi svedok osnivanja grada danas se čuva u džamiji. Mermerna ploča beleži 1043. godinu islamskog kalendra, i 12 stihova nepoznatog poete ispisanih u čast osnivanja grada.

Dok se oko kamene utvrde sa hanom i stajalištem lagano razvija varošica sa stalnim bazarom, grad dobija ime po reci koja vijuga ovom dolinom, da bi se reč reka lagano zamenila rečju – palanka, čime već tokom XVII veka Kriva postaje – Palanka, ime koje će zadržati do danas, poznata ponekad i po egzotičnijem, turskom nazivu – Egri Palanka.

Zapisi o ovoj varošici ostaju nam od čuvenih turskih putnika, trgovaca i putopisaca poput Evlije Čelebije, Hadži Kalfe, Konstantina Jirečeka, i već oko 1660 godine Čelebija nam donosi opise ove varošice utvrđene u okolnim brdima sa čak 800 domaćinstava, takoreći prave metropole za tadašnje pojmove.

Krajem XVIII veka Kriva Palanka doživljava svoj pravi procvat, o čemu na najbolji način svedoči to što je Hadži Stefan Beglikčija, tadašnji bogati trgovac, od sultana praktično kupio pravo da se osnuje veliki manastir Svetog Joakima Osogovskog. O ovom događaju svedoči i memorijal ispred samog manastira, koji je govorio o carskoj dozvoli i zaštiti. Turbulentni XX vek nije zaobišao ni ovo naizgled mirno mesto, pa su Krivopalančani itekako aktivno učestovovali u pobunama i ustancima protiv Turaka, za šta su veoma surovo kažnjavani.

Nakon I Balkanskog rata Krivom Palankom vladaju Srbi, dok nakon II Balkanskog rata teritorijalno pripada Bugarskoj. Zajedno sa ostalim delovima Makedonije, nakon I svetskog rata ulazi u sastav Jugoslavije, u okviru koje ostaje sve do 1991. godine.

Manastir Svetog Joakima Osogovskog (XVIII vek)

Impresivni manastirski kompleks nalazi se 3 km istočno od grada, a svoje začetke nalazi u prastaroj crkvici posvećenoj Bogorodici za koju se smatra da potiče iz XI veka. Druga crkva posvećena je, svakako, svecu zaštitniku, Svetom Joakimu. Ovo manastirsko dobro pravi je primer vrlo atraktivne nove ideje makednoskog turizma: u okviru manastira razvija se pravi turisitčki centar, obojen kulturnim i etnološkim motivima.

Hotel sa jednim od najboljih restorana uživa u prekrasnoj okolini, koju obogaćuje kongresnim centrom, dok je zaista očuvana šumovita okolina manastira jedno od omiljenih izletišta kako meštana, tako i ljudi koji dolaze izdaleka samo da bi uživali u blagodetima ovog jedinstvenog mesta. Lepa nadmorska visina, prekrasna hrastova šuma premrežena pešačkim i planinarskim stazama i vazdušni kvaliteti, ali i kulturno, arhitektonsko i izuzetno religijsko nasleđe oplemenjuju svakog posetioca.

Planinski centar – Kalin Kamen

Uspon direktno iznad manastira odvešće vas i do Kalin Kamena, planinskog centra udaljenog oko 10 kilometara od gradića. Odmor i rekreacija, manji sportski tereni, i smeštaji za manje grupe – ukratko Kalin Kamen je vredan posete tokom čitave godine, a ovde možete videti i sasvim autentično, vlaško selo sa mlekarom.

Crkva Svetog Dimitrija (1833. godina)

U samom gradu pažnju će vam svakako skrenuti neobična crkva impresivnog zvonika. Podignuta je 1833. godine, a posvećena je Svetom Dimitriju. Ova bazilika sa otvorenom portom posebno je interesantna sa aspekta unutrašnje ogranizacije, jer je jedna od veoma retkih sakralnih građevina koje čuvaju profani raspored prostorija, pa se stiče utisak da se, umesto u crkvi, nalazite u nekom bogatom, građanskom domu.

Isposnica Svetog Joakima Osgovskog

Sedam kilometara od grada nalazi se i isposnica Svetog Joakima Osgovskog, u šarmantnom seocetu Gradec. Prema legendi, ovo je podvižničko mesto odabrao ovaj svetac pre nego što je mir potražio na obrnocima Babinog Dola, gde se nalazi danas mu posvećeni manastir. Pored zanimljive isposnice, značajno arheološko nalazište otvoreno je za posetioce u ovom selu. Najraniji nalazi datirani su na kasnu antiku i srednji vek, pa tu možete uživati u interesantnim zbirkama Gradeca.

U Krivoj Palanci se svake godine održava niz interesantnih manifestacija

Lepo razvijenu turističku ponudu Krive Palanke obogaćuje nekoliko značajnih manifestacija koje svake godine privlače sve više i više posetilaca. Veliki folklorni festival „Sveti Joakim od Osgova“ održava se ovde kao velika trodnevna svetkovina koja traje od 25. do 27. avgusta –  koja svojim šarenim nošnjama, pesmom i tradicionalnim plesovima čuva i predstavlja tradiciju ovog podneblja. Pod istim imenom, sveca zaštitnika Krive Palanke, svakog septembra odražava se i veliki međunarodni pozorišni festival, prava poslastica za poklonike kulture i umetnosti.

Takođe, svakog 24. maja Kriva Palanka je i dom jedne sasvim drugačije, adrenalinski osmišljene manifestacije koja na jedan potpuno moderan i nov način proslavlja braću Ćirila i Metodija, prve slovenske učitelje i donosioce pisma među prostore od Grčke do Poljske.

64 kilometara staza, sa 80% puteva van asfaltiranih pravaca i visinskom razlikom od gotovo 1500 metara – Kalin Kamen Reli je smotra lokalnog auto-moto saveza, koji okuplja ljubitelje motorcikala, džipova i drugih vozila za ekstremne uslove. U Krivoj Palanci očekuje vas i izvanredno gastronomsko iskustvo, kako tradicionalnih restorana, tako i internacionalne kuhinje, a posebnu pažnju obratite na vinske karte i lokalne vinarije, jer ćete biti u prilici da degustirate jedinstvena vina ove sunčane regije.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kriva Palanka
Rent-A-Car - Kriva PalankaIzleti/Ekskurzije - Kriva Palanka

Drugi gradovi Istočna Makedonija