Destinacije :: Istočna Makedonija ::

Đevđelija apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Đevđelija se nalazi se u jugistočnom delu Makedonije, odmah pored autoputa i na samo nekoliko kilometara od granice sa Grčkom, pa je veoma popularano usputno mesto. Đevđelija je najpoznatija po svojim poljoprivrednim proizvodima – voću i povrću.

Makedonski Las Vegas

Đevđelija nije ni najveći ni najstariji grad u Makedoniji, ali jeste jedan od najomiljenih kako kod turista, tako naravno i kod samih meštana. Stanovnici ga najčešće opisuju kao „Makedonski Las Vegas“, „najtopliji grad u zemlji“ i „gostoljubiv grad“. Nije slučajno što je Đevđelija poznata po svom gostoljublju: prema legendi dobila je ime od reči „Gel Geri“ što na turskom znači „povratak“. Izlišno je reći da mnogo putnika i turista koji jednom posete Đevđeliju, rado joj se vraćaju.

Posle Skoplja, Đevđelija ima najviše hotela sa pet zvezdica

Mnogo toga može da se vidi i doživi u Đevđeliji, ali su u poslednje vreme najpopularni hoteli i kockarnice. Posle Skoplja, Đevđelija ima najviše hotela sa pet zvezdica, čak više i od Ohrida. Postoje tri hotela i kazina sa pet zvezdica, ali je najvažniji a ujedno i najstariji – Apolonia Hotel i Kazino. Nalazi se u samom centru grada i kockarnica je poslednjih više od 30 godina. Otvoren je 24 sata i nudi piće i posluženje igračima zajedno sa raznim vrstama zabave i nagradnim igrama. U sklopu kompleksa nalazi se i bar, kafe u bašti i restoran.

Gradski muzej (1906. godina)

Postoji nekoliko mesta u Đevđeliji koja jednostavno morate posetiti. Grad sa ovako bogatom istorijom ne može biti bez advekatnog mesta gde možete videti dokaze tog dugog postojanja. Gradski muzej, izgrađen je 1906. godine, pravi je primer prelepe arhitekture grada koja je očuvana i danas.

Muzej poseduje bogatu arheološku zbirku od preko 4.500 predmeta

Nalazi se u glavnoj ulici koja vodi od centra ka železničkoj i autobuskoj stanici, i ovde možete videti bogatu arheološku zbirku od preko 4.500 predmeta. Replike svih tih predmeta možete naći u suvenirnici i sa sobom poneti deo sećanja na svoj boravak u ovom fantastičnom gradiću. U blizini je i Stara Lokomotiva koja svedoči o tome da je Đevđelija uvek bila važna železnička stanica i u vreme čuvenog Orijent Ekspresa (Alberg Orient Express) koji je išao od Londona do Atine.

Arheološko nalazište Vardarski Rid

Arheološko nalazište Vardarski Rid se nalazi na brdu na periferiji Đevđelije i nalazište je mnogih artefakata iz Neolita, izloženih danas u muzeju. Ovaj grad koji datira iz ranog antičkog doba, smatra se jednim od prvih sa kojim je počela urbanizacija Balkana. Skorija istraživanja otkrila su i temelje i ukupni položaj naseobine, kao i delove akropolja. Povrh svega, Vardarski Rid je i odlično mesto za kampovanje, pa svakako nemojte propustiti da ga posetite.

Najpoznatija zgrada u Đevđeliji – Biblioteka „Goce Delčev“

U donjem delu centralnog trga nalazi se najpoznatija zgrada u Đevđeliji, biblioteka „Goce Delčev“, jedinstvenog arhitekturalnog stila, koja je služila kao hotel, pre i za vreme Drugog svetskog rata, a od 1950. godine radi kao biblioteka.

Centar grada i nezaobilazni Korzo

Centar grada je naravno srce ovog mesta. Tu se nalazi veliki broj prodavnica i kafića, ali i banaka i lokalnih institucija. Korzo Cafe je najpopularniji cafe-bar u gradu, pa preporučujemo da ga posetite, bilo preko dana ili tokom večeri. Korzo je centar noćnog života, koji različitim događanjima, kvalitetnom uslugom i interesantnim dizajnom privlači posetioce, kako iz drugih delova Makedonije, tako i iz susedne Grčke. Momačke i devojačke večeri su ovde veoma popularne.

U blizini ovog popularnog kafea se nalazi mali trg i spomenik posvećeni Savi Mihajlovu (1877-1905), makedonskom revolucionaru koji je sanjao slobodnu Makedoniju. Odmah pored njega se nalazi Nacionalni Teatar Đevđelije koji prikazuje veliki broj interesnatnih predstava i izložbi, i obavezno je na listi posetilaca. Samo 50-ak metara dalje smešten je Hamam, obnovljeno tursko kupatilo, koje se danas koristi kao izložbena galerija koja tokom godine ima postavke domaćih i stranih autora.

Četvrtak – Pijačni dan u Đevđeliji

Četvrtak je pijačni dan u Đevđeliji, tako da postoji mogućnost da u samom centru grada probate ono po čemu je ovaj grad dobro poznat – sveže voće i povrće. Na pijaci možete nabaviti svežu hranu direktno od poljoprivrednika i seljaka koji su je proizveli, dan pošto je ubrana. Veći deo hrane koji se nudi četvrtkom na pijaci je organskog porekla.

Đevđelija je grad sa najbržim ekonomskim rastom u Makedoniji

Nije sve, međutim, u umetnosti, kulturi ili zabavi. Đevđelija je jedan od makedonskih gradova koji se ekonomski najbrže razvijaju. Delom je to zbog velikog broja putnika i turista, kao i zbog ekonomske razmene sa susednom Grčkom, ali pre svega je to zbog obučene mlade radne snege, razvijene industrije i propratne infrastrukture. Idealna lokacija Đevđelije na glavnom autoputu, udaljena samo 70 kilometara od Soluna, privlači veliki broj stranih investicija, te neka vas ne začudi užurban i bučan život koji prati gradove u usponu.

Planina Kožuf

Ukoliko se zateknete u Đevđeliji, meštani će vam svakako ljubazno objasniti da veličanstven krajolik koji vidite oko grada čine prirodne karakteristike planine Kožuf i jezera Dorjan. Kožuf danas ima nekoliko divnih planinskih seoca koja vredi posetiti ili u njima odsesti, i sva ona imaju veoma interesantne istorijske priče da ispričaju. Ipak, centar planine je svakako Planinski Rezort Kožuf, koji je ski centar zimi, i pravi avanturistički raj leti.

Iako ne najpopularniji izbor kada su makedonske planine u pitanju, i dalje vam može ponuditi obilje zabavnih akitvnosti pod vedrim nebom, jer ima lepo uređene ski staze, ali i obilje pešačkih, biciklističkih i trim staza, za sve ljubitelje prirode i ekstremnih sportova. Sama priroda je već dovoljan razlog da se zaputite tamo i uživate u jedinstvenom bogatstvu biljnog i životinjskog sveta, koje u sebi čuva i mnoge retke ili endemske vrste.

Jezero Dorjan

Jezero Dorjan je izmešteno iz samog grada, a nalazi se na oko sat vožnje, pa predlažemo da odvojite jedan dan i odete do njega. Svakako nećete zažaliti. Dorjan je najmanje od tri velika, prirodna jezera u zemlji, i izuzetno je popularno letnje odredište.

Pored izuzetne prirode koja okružuje jezero, turistička ponuda je dobro razvijena, pa ćete ovde naći pravo letovalište sa plažama, kafićima diskotekama, a postoji i nekoliko spomenika koje vredi obići, kao što je Crkva Svetog Ilije, sa svojim ruševnim izgledom i starom sahat kulom, pored koje su i ostaci hamama. A, za sve gurmane, podsetnik: ne zaboravite dornjanskog krapa, boljeg nećete jesti nigde.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Đevđelija
Rent-A-Car - ĐevđelijaIzleti/Ekskurzije - Đevđelija
Drugi gradovi Istočna Makedonija