Destinacije :: Istočna Makedonija ::

Demir Kapija apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Demir Kapija je mali grad u Povardarju u Makedoniji, u zagrljaju Demirkapijske klisure kroz koju je Vardar probio svoj put do Solunskog zaliva. Ovo maleno mesto, koje možete za svega nekoliko sati obići i peške, ima dugu istoriju koju su istraživanja počela da otkrivaju tek u drugoj polovini XX veka.

U davna vremena, kada su jedino karavani krstarili putevima koji povezuku istok i zapad, Demir Kapija bila je obeležena kao mesto trgovine cenjenom i skupom robom. Danas, ovaj gradić smešten između Vardara, Bošave i Došnice, podno planinskih venca, na sudaru mediteranske i kontinentalne klime, ima sve preduslove za razvoj ekoturizma.

Arheološko nalazište Stenae

U kanjonu Damir Kapije nalazi se jedan vrlo zanimljiv arheološki lokalitet. Pretpostavlja se da je utvrđena naseobina neobičnog naziva Stenae svoje prve stanovnike imala još u neolitu. Ovde je otkrivena i nekropla, a na njenom mestu u ranom srednjem veku izgrađena je tvrđava Prosek, kasnije preuređivana i nadograđivana zbog svog izuzetnog strateškog položaja. Sama utvrda nalazi se nad najužim delom kanjona kroz koji protiče Vardar, a koja je dugačka oko 10 km, sa liticama koje dosežu vrtoglavu visinu od čak 220 metara.

Srednjevekovna tvrđava Prosek

U tvrđavi Prosek smenjivali su se gospodari onako kako su se na ovim prostorima smenjivala carstva – rimsko, vizantijsko, srpsko, tursko, a pravu vezu sa modernom Srbijom Demir Kapija dobija onog trenutka kada je kralj Aleksandar Karađorđević odlučio da u blizini svoje letnje rezidencije napravi vinariju – te je Tikveška dolina postala dom najstarije vinarije na čitavom Balkanu i renomirano geografsko poreklo vrhunskih vina.

Tikveška dolina i vrhunska makedonska vina

Ako ste ljubitelj istorije, prošetajte se ovim stazama i proverite kako su izgledala burad nekada, a ukoliko vam je do degustacije vrhunskih vina, popnite se do Popovog Brda. Tu ćete, pored izuzetnih vina, pronaći i fenomenalan restoran, a ukoliko vam se Demir Kapija svidela i želite da zastanete i predahnete u ovom raju, ovde ćete naći i vrhunski smeštaj.

Demir Kapija je idealno mesto za sve zaljubljenike u sport

Ako volite prirodu, biciklizam, planinarenje, ako ste avanturistički nastrojeni, spretni i ne manjka vam hrabrosti za vožnju kajaka, ekstremne sportove ili slobodno penjanje, ali i ako ste više tip za ležerno opuštanje, šetnje i pecanje – Demir Kapija pravo je raj za sve. Na stenama Gvozdene Kapije, kako se naziva sam ulaz u 220 metara dubok vardarski kanjon, prave izazove mogu naći i pravi alpinisti, hajkeri kojima su ravnice dosadile i biciklisti koji više vole strme spustove od mirne vožnje. Na planini Krasatvic postoje i krečnjačke stene koje se survavaju u reku, a pružaju veličanstve pogled na grad i njegovu okolinu samo najistrajnijima.

Demir Kapija je stanište i mnogih zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta

U Demirkapijskoj klisuri, predelu jedinstvenih prirodnih karakteristika, svoje stanište našle su mnoge životnjske i biljne vrste, od kojih su neke zaštićene, neke endemske, a ovde ćete naći i na jedan potpuno neverovatan simbiotski spoj. Na obroncima planine Kožuv, beloglavi supovi našli su svoja staništa, ali tek nakon što je po ovoj planini rasejana jedna endemska vrsta kaktusa, poreklom iz Meksika.

Demir Kapija je tajna veza Balkana i Srednje Amerike

Mnogi smatraju da je ovo jedino mesto na Balkanu na kom ćete naći krajolike tipične za Srednju Ameriku, pa ne zaboravite da ponesete fotoaparate – ako budete imali sreće da vidite neku od ovih veličanastvenih ptica, da ipak imate priliku da to i ovekovečite. Pored toga, ovde rastu i platani stari preko 300 godina i čine jednu od najstarijih, netaknuth platanskih šuma.

Probajte savršenu tradicionalnu kuhinju i nezaobilazni pinđur

Demir Kapija sa svojih oko 3000 stanovnika prijatno je i izuzetno gostoljubivo mesto. U nekoliko obližnjih restorana moći ćete da uživate u tradicionalnoj trpezi koju obeležavaju kozji sir, hleb i banica pečeni na drvima, prebranac i nezaobilazni pinđur, a za ljubitelje internacionalne kuhinje, tu je i šarmantni italijanski restoran, a za prave sladokusce – i riblji restoran, u kome ćete sveže rečne ribe moći da kombinujete sa predivnim tikveškim vinima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Demir Kapija
Rent-A-Car - Demir KapijaIzleti/Ekskurzije - Demir Kapija

Drugi gradovi Istočna Makedonija