Destinacije :: Bitoljska oblast ::

Bitolj apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Prva asocijacija na Bitolj, administrativni, ekonomski, industrijski, obrazovni, naučni i kulturni centar istoimene oblasti je da je to grad konzula, budući da i danas, u njemu počasne konzule ima nekoliko zemalja, dok je nakon Berlinskog kongresa 1878. godine ovde bilo čak 12 diplomatskih koznulata.

Bitolj je okružen planinama Baba

Ovaj zanimljiv grad burne istorije okružen je planinama Baba, čiji se najviši vrh, Pelister, nalazi na nadmorskoj visini od, čak 2.601m i Nidže, te počiva na reci Dragor u središtu najprostranije i veoma plodne makedonske ravnice Pelagonije. Granica sa Grčkom od Bitolja je udaljena 13km.

Antički grad Herakleja linkestis

Na osnovu značajnog arheološkog nalazišta Herakleja linkestis, na 2.5km od grada, smatra se da je upravo ovaj drevni, i danas prilično očuvan, grad, osnovan tokom IV veka pne uslovio procvat i razvoj Bitolja, koji se, uz naravno, neminovne prekide, nastavio do dana današnjeg. Grad je osnovao kralj Filip II Makedonski, otac Aleksandra Velikog.

Tokom helenističkog perioda ovaj grad je imao važnu vojno stratešku ulogu, budući da se nalazio na samoj granici tadašnjeg grčkog sveta. Godine 168. p.n.e. osvojili su je Rimljani, a od IV do VI veka Herakleja je bila episkopsko središte, dok je grad bio naseljen sve do XI veka.

Ovo nalazište je nezaobilazna turistička atrakcija prilikom posete Bitolju, prepuno očuvanih ostataka starih kupatila i zdanja, neobično živih mozaika, dok je vrhunac još uvek upotrebljiv rimski teatar gde posetioci i danas mogu uživati u pozorišnim predstavama i letnjim koncertima. Grad se nalazio i na nekadašnjem rimskom trgovačkom putu Via Ignatia, koji je povezivao Solun sa Jadranskim morem.

Kratka istorija Bitolja

Za vreme vladavine otomanske imperije, Bitolj je bio značajan diplomatski i administrativni centar. Pored toga, u njemu se odvijala trgovina vunom, pšenicom, voskom i kožom. U isto to vreme, grad je imao i mnogo škola, od kojih je jedna bila Vojna Akademija, gde je studirao čuveni turski reformator Kemal Ataturk.

U Bitolju se nalazila čuvena fabrika mašina za šivenje Singer

Kraj XIX veka predstavljao je zlatno doba grada. Upravo ovde je postojala čuvena fabrika mašina za šivenje, Singer, kao i fabrika slatkiša. Ovde su živela i čuvena braća Manaki zahvaljujući kojima je baš Bitolj grad gde su u regionu snimljene prve fotografije, pa čak i filmovi.

Bitka za Monastir

Ovaj grad, sa oko 100.000 stanovnika, pun je interesantnih arhitektonskih zdanja iz različitih perioda, od kojh su mnoga obnovljena nakon razaranja koja su pretrpela za vreme mnogih bitaka vođenih na ovom području, od kojih je, možda najteža, Bitka za Monastir – staro ime grada Bitolja – vođena krajem 1916. i početkom 1917. godine između Centralnih i sila Atlante.

Sahat kula

Ne zna se pouzdano kada je ova 32 metara visoka kula sagrađena. Neki pisani izvori iz XVI veka pominju kulu sa satom, međutim, nije sigurno da je reč o istoj građevini. Mnogi veruju da je ovo zdanje sagrađeno istovremeno sa crkvom Sv. Dimitrija, odnosno 1830. godine.

Ova nesigurnost ipak nije sprečila nastanak legende po kojoj su Turci za vreme svoje vladavine u gradu i okolnim selima skupili 60.000 jaja kako bi ih, radi čvrstoće umešali u malter i zajedno sa velikim kamenim blokovima sagradili ovu neobičnu kulu, koja i dan danas stoji neoštećena. Zvuci zvona i muzika razleže se prelepim parkićem kojim je okružena, i koji je naročito omiljen među zaljubljenim parovima, ljubavnicima i simpatijama.

Bitoljska stara pijaca

Do pre samo nekoliko decenija, ako biste krenuli sa posebnog dela pijace gde se prodaju proizvodi od drveta Drven Pazar, do mesta gde se prodaju konji At Pazar, uskim kaldrmisanim ulicama morali biste da prođete makar još kraj 30 različitih, ali čitavih pijačica raznoraznih proizvoda.

Kao jedan od najvažnijih proizvodnih centara Makedonije, i šire, tokom XIX veka preko 140 vrsta zanata i profesija postojalo je i cvetalo u Bitolju. Rezultati sveg tog rada, odnosno mnogi proizvodi i rukotvorine, mogli su da se kupe na 30-ak različitih mesta, grupi tezgi ili radnjica koje pripadaju istom zanatu ili profesiji i koje su bile raspoređene duž mnogih zavojitih uličica.

Ove velike pijace, jednim delom pokrivene, vode poreklo iz arapskih zemalja, a najpoznatije od njih su Suk-Al-Hamidija u Damasku, Suk Kan El-Kalili u Kairu i druge, dok su istu tradiciju od njih preuzeli i Turci, pa su mnogi turisti iz ovih krajeva imali priliku da posete poznatu istambulsku Kapali čaršiju ili, u našim krajevima sarajevsku Baščaršiju. Danas je ova pijaca modernizovana, radnje su savremene kao i njihova roba, dok su mnogi zanati zapostavljeni ili čak zaboravljeni. Međutim, duh bazara i dalje opstaje, a poseta i šoping u njemu je nezaboravno i nezamenljivo iskustvo.

Bezisten – pokrivena pijaca

U samom srcu grada, na obalama reke Dragor, smeštena je impozantna zgrada, pomalo nalik i na tvrđavu, koja svakog jutra otvara svoja četvora vrata i propušta brojne posetioce, radoznalce i kupce u svoj raskošni svet lepote. U oko 86 radnji nekada se prodavala razna skupocena roba, svila, zlatni konac i druge luksuzne tkanine. Danas je roba, kao i na otvorenom bazaru raznovrsna i savremena, međutim, u ovoj zgradi sagrađenoj još u XV veku, takođe je, pored velikog zadovoljstva koje razgledanje i kupovina mogu da priušte, moguće osetiti i šarm nekadašnje trgovine.

Glavna šetačka zona – Širok Sokak

Ova popločana ulica gde je danas saobraćaj zabranjen i pešaci privilegovani smatra se glavnom ulicom u Bitolju, zrači lepotom i posebnom mešavinom slikovitih i živopisnih građevina zapadno-evropske i orijentalne arhitekture. Počinje od trga Magnolija, a krase je mnogi kafići, restorani, butici i radnje i mesto je gde se meštani najčešće susreću sa zadivljenim i radoznalim posetiocima. Ulica se završava gradskim parkom.

Crkva Sv. Dimitrija (1830. godina)

Pravoslavna crkva posvećena Svetom Dimitriju sagrađena je 1830. godine za samo četiri meseca i predstavlja najlepši primer „perioda oživljavanja“ crkvi u Makedoniji. Naime, Osmanlije tokom svoje vladavine nisu dozvoljavale izgradnju novih crkava sve dok, tokom XVIII veka njihovo carstvo nije počelo da slabi pa su tu praksu bili primorani da promene, kako bi stanovništvo bilo zadovoljno. Ipak i tada su se morala poštovati određena pravila.

Spoljašnost crkve je morala biti skromna, a pod ukopan u zemlju najmanje jedan metar, kako vrh crkve ne bi dominirao panoramom grada. Tako je i crkva Sv. Dimitrija skromne spoljašnjosti, međutim, lepota unutrašnjeg dekora, bogatstvo i umetnički izrađene freske i raskošni pozlaćeni ikonostas izrezbaren spretnim rukama nepoznatog majstora uveliko nadoknađuju ovaj nedostatak.

Isakova i Jeni džamija

Džamija posvećena Ishaku Čelebi Ibn Isi, pored, takođe poznate Jeni džamije, predstavlja još jedan biser orijentalne arhitekture u Bitolju. Izgrađena je čak 1506. godine, i jedna je od najstarijih očuvanih objekata ove vrste u gradu. Smeštena je preko puta Sahat kule i ogromnog Bezistana, a njeno minare visoko čak 50 metara dominira čitavim pejzažem ovog dela grada.

Jeni džamija, što u prevodu sa turskog znači Nova džamija, sagrađena je nešto kasnije, 1558. godine. Na osnovu arheoloških iskopavanja otkriveno je da je izgrađena na temelju čak tri prethodne crkve, koje su prethodno građene i rušene na tom, istom prostoru. Njeno minare visoko je 40 metara, a njena unutrašnjost se danas koristi kao umetnička galerija.

Katolička crkva Sv. Srca Isusovog

Katolici u Bitolju, kao i pripadnici drugih veroispovesti takođe imaju svoje mesto za obožavanje Boga i molitvu. Katolička crkva Svetog srca Isusovog deo je dinamičnog i živopisnog ambijenta glavne bitoljske ulice, Širokog sokaka i predstavlja još jedan biser njene predivne arhitekture.

Francuski lazaristi, poznatiji pod nazivom Franjevci odigrali su presudnu ulogu u formiranju prve katoličke parohije u Bitolju 1856. godine. Prva crkva, sagrađena u stilu baroka, 1870. godine, izgorela je u požaru, da bi 1909. godine, na istom mestu bila sagrađena crkva kakva se danas može videti, u francuskom, neo-gotičkom stilu. Njen enterijer sačinjavaju tri oltara, veliki broj ikona i statua različite veličine, krstionice kao i klupe za vernike.

Muzej grada Bitole

Ovaj muzej, sa svojom stalnom postavkom i brojnim izložbama neizostavno je mesto posete za sve one koji žele da malo dublje i temeljnije zavire u prošlost ovog izuzetnog grada i da svoje utiske iz brojnih znamenitosti u samom gradu i okolini, povežu sa brojnim predmetima koji se nalaze u muzeju i ovu sliku upotpunjuju.

Deo muzeja je i memorijalna soba posvećena Mustafi Kemalu Ataturku, ocu savremene Turske republike, reformatoru pisma i sposobnom državniku koji je jedan deo svog života i mladosti proveo u Bitolju.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bitolj
Rent-A-Car - BitoljIzleti/Ekskurzije - Bitolj
Drugi gradovi Bitoljska oblast