Destinacije :: Istočna Makedonija ::

Berovo apartmani hoteli vile Makedonija 2019

Berovo, grad u istočnom delu Republike Makedonije, broji tek nešto više od 7.000 stanovnika, a to je ujedno i sedište istoimene opštine koja je prepoznatljiva po stočarstvu i drvodeljama. Grad je ušuškan u Berovskoj kotlini, a južno i istočno od njega nadvijaju se Maleševske planine. Sam grad stoji na 850 metara nadmorske visine, a bez obzira na ovu činjenicu, do Berova se lako dolazi asfaltiranim putem, tako da vam putovanje kolima neće biti problem.

Berovo grad sa najviše sunčanih dana tokom godine u Makedoniji

Berovo se odlikuje blagom kontinentalnom klimom (koja se u pojedinim mestima pretvara u planinsko-kontinentalnu klimu) i grad je sa najvećom koncentracijom kiseonika na čitavom Balkanskom poluostrvu. Osim toga, ono što je posebno interesantno je činjenica da je Berovo grad sa najviše sunčanih dana tokom godine u celoj Republici Makedoniji.

Berovsko jezero – Glavna atrakcija Berova

Ukoliko posećujete Berovo, nezaobiazna tačka će vam svakako biti Berovsko jezero. Inače, čitav grad leži pored reke koja se, pretpostavljate, zove Berovska. Naime, u Maleševskoj planini, na samo 7 kilometara od bugarske granice na ovoj reci je izgrađena brana i tako je dobijeno Berovsko jezero – jedna od najpoznatijiha atrakcija ovog mesta, koja ujedno služi i za osiguranje pitke vode Berova i okolnih naselja.

Do ovog jezera dolazi se prilično lako, jer postoji asfaltiran put koji vodi direktno do njega. Mnogim turistima je običaj da na putu do jezera obiđu i manastir Sv. Arhangela Mihaila. Vikend-kućice, kamperske prikolice i predivan pejzaž oko ovog veštačkog jezera čine ga omiljenim odmaralištem u okolini. Pejzaži i priroda oko samog jezera su od izuzetne lepote zbog preplitanja plavetnila vode i bujne vegetacije zelenih borovih šuma čiji se miris širi u celoj ovoj regiji.

Manastir Sv. Arhangela Mihaila (1818. godina)

Manastir Sv. Arhangela Mihaila, sagrađen je početkom XIX veka, tačnije 1818. godine, kada je Berovo bilo tek selo sa 200 kuća i trošnom crkvom. Ovo je godina kada su meštani odlučili da treba sagraditi veću crkvu, pa je sagrađena Crkva svete Bogorodice, po nacrtima Joakima Krčovskog.

Muzej grada Berova

Muzej grada Berova trebalo bi da bude početna tačka svim turistima koji obilaze ovo mesto. Muzej je trenutno smešten u lepoj zgradi koja datira iz XIX veka, blizu samog centra grada. Inače, ova zgrada je ranije služila kao škola.

U muzeju ćete naći veliku prostoriju sa posterima na makedonskom o ratovima i revolucijama kroz koje je prošla ova zemlja. Takođe postoji i rekonstrukcija Makedonske sobe, nošnje i delova tradicije. Stara nošnja, tkanine, posuđe, alat i ostali dragoceni predmeti mogu se razgledati upravo u Muzeju grada Berova.

Inače, čitav grad i njegova okolina nude mnogo kulturno-istorijskih spomenuka. Sva naseljena mesta u Maleševskom regionu imaju najmanje jednu dobro očuvanu kapelu sa mnogo kulturno-istorijske vrednosti i prelepih ikonostasa.

Dom kulture Dimitar Berovski

Dom kulture Dimitar Berovski jedinstvena je ustanova ovog tipa u Berovu i pokretač je razvoja u oblasti kulturnog života ovog grada. Godine 1946. formiran je Radnički univerzitet i Narodna biblioteka. Ovde su se održavale večernje škole kojima je bio cilj opismenjavanje stanovništva, predavanja i debate na temu društvenih prilika i aktuelnih političkih dešavanja u zemlji.

U sastavu ovog Univerziteta otvoren je kasnije i prvi bioskop u Berovu. Kroz delovanje Radničkog univerziteta (koji je nosio naziv Moša Pijade) delovale su i kulturne institucije, folklorne grupe i talentovani pojedinci za datume državnih praznika u Berovu, a nekada i u susednim gradovima.

Manastir Uspenje Presvete Bogorodice

U Berovu se nalazi crkva koju rado obilazi veliki broj turista budući da je renovirana i prilagođena monaškom životu te se rekonstruiše u manastir. Godine 2002. ovde se postavlja temelj tročlanom bratstvu a po prvi put u Berovu započinje se muško monaštvo u ovom manastiru.

Manastir je i danas od velikog značaja za meštane kao sakralna građevina i mesto molitve i poštovanja Marije. Manastir i zelenilo koje ga okružuje ostaju u dugom sećanju turistima koji obilaze Berovo, pa se potrudite da i vi ne zaobiđete ovaj biser sakralne arhitekture.

Kroz ulice Berova

Okosnicu infrastrukture grada Berova čini splet ulica Maršala Tita, Novoprojektovane, Goce Delčeva, Borisa Kidriča, Partizanske, 23.avgusta i Ilindenske – ove ulice ujedno čine i mrežu grada. Kroz grad se možete kretati gradskim autobusom ili taksijem, a takođe su bicikli i motocikli izuzetno zastupljeni. U samom centru grada je autobuska stanica.

Odlična povezanost Berova sa Skopljem

Berovo je od glavnog grada Makedonije Skoplja udaljeno oko 160 kilometara. Ako u Berovo niste došli kolima, zanimaće vas činjenica da je moguće uzeti taksi od Berova i odvesti se do Skoplja za 75 EUR u jednom pravcu. Ukoliko vam je ovo, ipak, skupo, treba da znate da oko 10 autobusa iz Berova polazi svakodnevno do Skoplja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Berovo
Rent-A-Car - BerovoIzleti/Ekskurzije - Berovo
Drugi gradovi Istočna Makedonija